Libanon se je zaradi zapleta s premikom ure znašel v vseh svetovnih medijih. Foto: Reuters
Libanon se je zaradi zapleta s premikom ure znašel v vseh svetovnih medijih. Foto: Reuters

Premier Najib Mikati je dejal, da je vlada "po mirni razpravi" spremenila svojo odločitev.

Predtem, v četrtek, se je namreč odločila, da se bo letošnji prehod na poletni čas zamaknil za en mesec, na 20. april. Razloga za to ni navedel, vendar mnogi v državi menijo, da si s tem želi povečati priljubljenost v času ramazana. Muslimanski sveti mesec se je namreč začel 22. marca in se bo končal 21. aprila. Z odlogom premika ure je predsednik muslimanom, ki se med ramazanom postijo do sončnega zahoda, omogočil, da dnevni post končajo prej.

Mikatijeva vlada je popustila. Foto: Reuters
Mikatijeva vlada je popustila. Foto: Reuters

A tej odločitvi vlade so nasprotovale številne institucije. Najglasnejša med njimi je bila vplivna Libanonska krščanska maronitska cerkev, ki je sporočila, da odločitve ne bo upoštevala, saj je bila sprejeta brez posvetovanj in brez upoštevanja mednarodnih standardov. "Takšna odločitev bi morala biti sprejeta že leto prej, da ne bi škodovala življenjem ljudi," je dejal tiskovni predstavnik te cerkve Walid Ghayad. Potezi vlade sta nasprotovali tudi dve krščanski politični stranki. Odločitev Mikatija je kritiziral tudi pravosodni minister Henri Khoury, ki meni, da bi odložitev poletnega časa lahko imela katastrofalne posledice za gospodarstvo. Mikatiju so nasprotovala tudi številna podjetja, šole in mediji.

Zmeda je nastala tudi pri številnih mobilnih operaterjih, ki so nato strankam svetovali, naj si sami nastavijo ure na telefonih in se tako izognejo samodejni spremembi. Državni letalski prevoznik Middle East Airlines pa se je odločil za kompromis. Sporočil je, da bodo ure ostale na zimskem času, vendar bodo časi poletov prilagojeni, da ne bi motili mednarodnih voznih redov.