Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Romunska nevladna organizacija Agent Green in avstrijska nevladna organizacija VGT navajata, da je princ Emanuel von und zu Liechtenstein marca na zaščitenem območju Karpatov ustrelil medveda velikana, ki mu je bilo ime Artur.

Princ, ki sicer živi v Riegersburgu v Avstriji, je dobil posebno dovoljenje romunskega ministrstva za okolje, da odstreli medvedjo samico, ki je povzročala škodo kmetijam v Ojduli.

"A v resnici princ ni ubil problematične medvedke, ampak samca, ki je živel globoko v gozdu in ni prišel nikdar blizu naseljem," navajata organizaciji. "Gibanje medveda Arturja že vrsto let spremlja lokalni gozdni čuvaj Agent Greena in je bil znan kot divji primerek, ki ni vajen človeške prisotnosti in človeških virov hrane."

Kot poroča AP, uradna lovska dokumentacija potrjuje, da so princu Emanuelu marca v okrožju Covasna odobrili štiridnevno lovsko dovolilnico, 13. marca pa je uplenil 17 let starega rjavega medveda, za katerega naj bi plačal 7000 evrov. Gabriel Paun, direktor Agent Greena, je povedal, da je bil 17-letni Artur največji znani medved v Romuniji, zelo verjetno celo največji v EU-ju.

"Sprašujem se, kako bi princ lahko zamešal samico, ki je zahajala v vas, z največjim samcem, kar jih je kdaj bilo, ki je živel v največjih globinah gozda," se sprašuje Paun. "Jasno je, da princ ni prišel sem, da bi rešil težavo domačinov, ampak zato, da bi uplenil medveda in odnesel domov največjo trofejo za na svoj zid."

Rjavi medvedi so po mednarodni in romunski zakonodaji zaščitena vrsta, Romunija pa je trofejni lov prepovedala leta 2016. So pa naslednje vlade odobrile izjeme, ko gre za medvede, ki povzročajo večjo škodo ali ogrožajo ljudi, dovoljenja pa izdaja okoljski minister.

Pristojni minister Tánczos Barna je za TV-postajo Digi24 dejal, da bo "izjemno zapleteno" ugotoviti, kaj se je zgodilo, da pa so sprožili preiskavo. Princ Emanuel po drugi strani izjav ne daje.