Prehajanje med državami je v času novega koronavirusa precej težavno. Foto: Reuters
Prehajanje med državami je v času novega koronavirusa precej težavno. Foto: Reuters

85-letna Inga Rasmussen in 89-letni Karsten Tüchsen Hansen se kljub dnevnemu slabšanju razmer zaradi novega koronavorusa vsak dan srečata ob meji in se v tistem času ali zgolj pogovarjata, si privoščita kosilo, skodelico kave ali kaj drugega.

"Na zdravje ljubezni," je po poročanju Deutsche Welle Hansen ob nazdravljanju Karsten dejal svoji izbranki.

V normalnih razmerah bi se ob srečanju objela in poljubila, zdaj pa nenehno ohranjata varno razdaljo. Vsak sedi na svoji strani meje, ki je označena z rdečo-belo barikado.

Hansen se na popoldanske zmenke odpravi s svojim električnim kolesom, medtem ko se Rasmussenova pripelje z avtomobilom.

V zadnjem letu sta se videla čisto vsak dan

Svoje meje z večino Nemčije je najprej 14. marca zaprla Danska, Nemci pa so jim sledili dva dni pozneje. "Žalostno je, a ne moremo ničesar spremeniti," je glede trenutnih razmer dejala Inga.

Par sicer poleg popoldanskih zmenkov na varni razdalji vsak dan govori tudi po telefonu in odločena sta, da pandemija ne bo vplivala na njuno razmerje.

Kot sta pojasnila, sta se pred dvema letoma spoznala čisto slučajno, od 13. marca lani pa sta skupaj preživela čisto vsak dan.

Upata, da se bosta na domu lahko spet obiskala že za veliko noč, delata pa tudi načrte za prihodnost – ko se razmere umirijo, si želita spet potovati.