Ljubljanski maturanti so plesali za rekord. Kaj Urška pripravlja za naslednje leto? Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanski maturanti so plesali za rekord. Kaj Urška pripravlja za naslednje leto? Foto: MMC RTV SLO
Potrdilo
Urška je že leta 2001 prvič poizkusila, da bi jim Guinnessova knjiga priznala rekord za 3.128 plešočih četvorko na prvi Maturantski paradi v Ljubljani. Letos so se v knjigo zapisali še v tretji kategoriji. Foto: Plesna šola Urška

Potem ko so lani razigrani plesalci v okviru Maturantske parade na ulicah več slovenskih in tujih mest postavili rekord v najbolj množičnem sočasnem plesu (hkrati je zaplesalo 27.040 plesalcev), so letos postali še rekorderji v drugi kategoriji: največja četvorka na eni lokaciji. Na Slovenski ulici v Ljubljani se je 15. maja točno ob 12.00 namreč zavrtelo nič več in nič manj kot 6.088 maturantov, maturantk in njihovih partnerjev.

Urška bo potrdilo poklonila mestu
S tem so prejšnji rekord v tej kategoriji presegli za okoli 5.500 plesalcev, saj so bili dozdajšnji rekorderji danski učenci, ki pa se jih je aprila lani na enem mestu zbralo "le" 432. Urška bo certifikat Guinnessove knjige rekordov podarila mestu Ljubljana.

15. maj je bil plesni dan
Poleg množice poplesavajočih v Ljubljani je isti dan v deveti ponovitvi Maturantske parade, katere idejni oče je Tomaž Ambrož, plesalo še več tisoč maturantov v šestih drugih slovenskih mestih, pa tudi v Srbiji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Bolgariji, Romuniji in na Hrvaškem. Maja se je tako istočasno v preizkušanju korakov četvorke preizkusilo kar 26.772 plesalcev.

Prek radijskih valov je bila v teh mestih dana tudi zaprisega o izbiri nenasilja, neposredno je bil predvajan predsednikov govor in posnetek glasbe, na katero so četvorko odplesali maturantje vseh mest, ki so sodelovala v projektu Maturantska parada.

A. P.

V spodnjih videoposnetkih se spomnite majskega plesa na ljubljanskih ulicah.