Pitnike vzpostavljajo postopoma, pojasnjujejo na Snagi. Foto: MOL
Pitnike vzpostavljajo postopoma, pojasnjujejo na Snagi. Foto: MOL

V preteklih dneh so začeli delovati pitniki na Cankarjevem vrhu (pri gostilni Rožnik), na Golovcu (pri odcepu za observatorij), na Stritarjevi ulici (pri mestni hiši) in na Starem trgu (ob gostinskem lokalu Romeo). Preostale bodo odprli predvidoma v tednu po prvomajskih praznikih, so sporočili iz ljubljanske Snage.

Ob tem so uporabnike pitnikov pozvali, naj zaradi lastne varnosti in varnosti drugih upoštevajo priporočila zdravstvene stroke. Gumba za dotok vode naj se ljudje dotikajo le s čistimi rokami ali prek čistega papirnatega robčka ali druge zaščite, pritisnejo naj gumb in pustijo, da voda nekaj časa teče (dokler se temperatura vode ne ustali), z rokami ali usti naj se ne dotikajo iztočnega mesta, vodo naj, če je le mogoče, natočijo v steklenico, po uporabi pitnika pa naj se ne dotikajo obraza, ust, nosu in oči.

V podjetju so ob tem dejali še, da odpiranje pitnikov po mestu poteka postopoma: "Preden lahko pitnik začne obratovati, vsakega temeljito pregledamo in očistimo, po potrebi pa izvedemo še vzdrževalna dela. Preden je pitna voda na voljo mimoidočim, naši sodelavci odvzamejo vzorce pitne vode in po prejetih pozitivnih rezultatih analize pitnik aktiviramo," so še pojasnili.