Pasavec, zaščiten s trdimi roženimi ploščami spominja na čelado. Foto: ZOO Ljubljana
Pasavec, zaščiten s trdimi roženimi ploščami spominja na čelado. Foto: ZOO Ljubljana

Zadnjo počitniško soboto so v Živalskem vrtu Ljubljana tradicionalno praznovali s posebno zabavo. Organizirali so jo v sodelovanju z zavarovalnico Vita in podjetjem Lidl, poleg daril in številnih dejavnosti, kot so skakanje v vrečah in na trampolinih ter hoja s hoduljami, pa so se gostje lahko posladkali tudi s sladoledom in palačinkami. Za vse obiskovalce je bila ponudba brezplačna.

Z
Z "želvo" se zaščitijo tudi kolesarji in motoristi. Foto: ZOO Ljubljana

Prvič so ponudili tudi nov program, poimenovan Prometni ZOO, tako pa se ljubljanski živalski vrt na svoj način pridružil preventivnim dejavnostim udeležencev v prometu, zlasti varnosti otrok in tudi živali. Te naj bi bile namreč odlični ambasadorji varnosti, saj je narava po besedah ZOO Ljubljana polna izumov in prilagoditev, ki živalim omogočajo zaščito pred plenilci v naravnem okolju – ljudje so nekatere izmed njih prenesli v vsakdanje življenje in promet.

Živali so pogosto vir navdiha za zaščito

Živalski vrt je poudaril, da so vplivi živih barv in vzorcev živali, kot so tudi drevesne žabe in mlečne kače, vidni pri različnih prometnih znakih in semaforjih, navdih za prehode za pešce je vzorec zebre. Svetleči in odbojni pripomočki spominjajo na mačje oči, utripajoči pa na kresnice.

Pri zaščiti se ljudje zgledujejo tudi po želvah – po njih se imenuje hrbteničnik, s katerim se zaščitijo tudi kolesarji in motoristi, žuljevine dvogrbe kamele so vir navdiha za ščitnike kolen, komolcev in dlani pri kotalkanju in rolanju, v kroglo zvit pasavec, zaščiten s trdimi roženimi ploščami, pa spominja na čelado. Pasavec je sicer že uveljavljen ambasador pripenjanja z varnostnim pasom.

Izvedli so tudi preventivno akcijo varnosti. Foto: ZOO Ljubljana
Izvedli so tudi preventivno akcijo varnosti. Foto: ZOO Ljubljana

Pozorne nogavičke in pametne kresničke

V sodelovanju s Policijsko postajo Vič so izvedli tudi preventivno akcijo varnosti predvsem za najmlajše učence, ki se vračajo v šolo. Pri izvedbi strokovnih programov so se jim pridružili tudi na AMZS-ju, kjer so predstavili slovenski inovaciji – pozorne nogavičke in pametne kresničke, na spretnostnem poligonu pa so se lahko preizkusili s "pijanimi očali".

Šolarji so tako pridobili na novo ali pa zgolj osvežili znanje prometnih pravil. S Hišo eksperimentov so izdelali gibajoče predmete, pa tudi želvje oklepe in risali na majice. Družbo so obiskovalcem delali tudi risani junaki na štirih nogah – tačke na patrulji.