Osnovni namen longboardanja je spuščanje po cestah. Foto: Facebook Murksli
Osnovni namen longboardanja je spuščanje po cestah. Foto: Facebook Murksli
Žiga Komparšek
Navdih in ideje črpam iz lastnih izkušenj pri uporabi različnih desk, veliko spremljam tudi odzive prijateljev, na določeno obliko in vedno si prizadevam ustvariti desko, ki bi bila udobna in tehnično dovršena glede na različne sloge vožnje. Uporabljam pa les, kot je breza, javor, oreh, macesen ... sintetični kompoziti, odvisno od lastnosti, ki jih želim doseči. Foto: Mique Multipraktik

Longboardanje je širši pojem, ki vključuje longboard kot sredstvo prevoza, rekreacijsko longboardanje ali kot ekstremni šport. Sam vidim longboard kot sprostitev, kot izziv, s katerim lahko premikaš meje svojih sposobnosti in kreativnosti z načinom vožnje.

Longboardanje je ...
Longboard
Cena desk je odvisna od uporabljenega materiala, vrste desk, posebnih tehničnih postopkov, časa, od 80 evrov naprej za klasične kruzerce do 240 evrov za deske downhil ali freeride iz plemenitejših vrst lesa in sintetičnih materialov. Glede na potrebe in detajle ni neke specifične zgornje cene za desko, saj včasih potrebe in želje naročnika aktivirajo tudi druge ljudi, umetnike, oblikovalce, ki tudi vrednotijo svoje delo. Foto: Mique Multipraktik
Žiga Komparšek
"Ime Murksli izhaja iz koroškega narečja, ki pomeni nekoga, ki venomer nekaj dela. Tako so me začeli klicati domači, ko sem vedno več časa posvečal izdelavi desk. Skovanka pa izhaja iz nemškega glagola murksen, kjer ima negativnejšo konotacijo in pomeni šušmariti." Foto: Mique Multipraktik
Longboardi
Na grobo bi longboarde lahko razdelili v štiri skupine. Cruiserje, ki jih uporabljamo za križarjenje po pločnikih, za prevoz v mestih, za sproščeno vožnjo, deske freeride, ki se uporabljajo za izvajanje trikov med spusti po klančinah, deske downhill, ki se uporabljajo za doseganje velikih hitrosti ob večjih adrenalinskih spustih po strmejših cestah, in dancerje, ki se uporabljajo po položnejših cestah, parkiriščih in so namenjeni poplesavanju po deskah in flat trikom. Foto: Žiga Komparšek

Besede, s katerimi šport, nad katerim se navdušuje vse več Slovencev, opisuje Žiga Komperšek, izdelovalec dolgih desk, ki tako kot samo longboardanje doživlja vse večjo prepoznavnost po zaslugi oglasne kampanje Orto.

"Orto je omogočil vsem, ki se v naraščajoči slovenski longboard sceni dejavno udejstvujemo že leta, da se ta predstavi širši množici. Sprejel sem sodelovanje, saj se mi zdi pomembno, da lahko vsak, ki se mu zdi šport zanimiv, s tem sreča in ga zastonj preizkusi, da se pozneje lažje orientira, če se bo kdaj odločil za nakup. Do tega sodelovanja je prišlo prek povabila kolektiva Multipraktik, da se ljudem predstavi "nov" šport, ki se v Sloveniji zelo razvija," Korošec podrobneje opiše akcijo, ki omogoča brezplačno izposojo dolgih desk po številnih barih v Sloveniji.

Poleg tega, da je povpraševanje po longboardih vse večje (tako pri nas kot v tujini), Žigo veselijo predvsem pohvale, ki jih prejema od neznanih ljudi, ki so se med pitjem kave odločili preizkusiti njegove longboarde: "Dobil sem nekaj sporočil na mail od naključnih ljudi, ki so si deske izposodili, da so zelo veseli, da jim je to omogočeno. Tudi znanci, ki so "zašli" na renttočke, so bili veseli, da jim je uporaba longboarda omogočena zastonj. Cilj je prav to. Za grafično podobo so poskrbeli različni slovenski oblikovalci, ki so lahko na tak način tudi predstavili svoja dela."

Namesto med valove na dolgo desko
Komperšek, ki izdeluje pod znamko Murksli, se je z dolgo desko srečal pred petimi leti, ko si jo je izposodil na izletu. Odpravil se je deskat, zaradi slabih valov pa je moral stopiti na dolgo desko, na desko, ki ga je tako zasvojila, da je takoj po prihodu domov začel raziskovati longboardanje. Sprva je o tem razmišljal le kot o konjičku, sčasoma pa je dobil idejo, da bi lahko deske za longboard ustvarjal tudi sam, saj je tovrstno delo v njem vzbujala zanimanje že v času, ko se je dejavneje ukvarjal z rolkanjem. Znanje je sprva začel nabirati prek različnih virov na spletu, pozneje ko se je bolj poglobil v samo teorijo izdelave, pa je začel uporabljati lesarske knjige in pripomočke.

Posel iz dneva v dan bolj cveti, Žiga pravi, da takšnega uspeha ni pričakoval: "Nisem pričakoval, da bom doživel takšno odobravanje širše okolice s svojim delom. Pozitiven feedback od ljudi, ki dnevno longboardajo, si štejem za največji uspeh in tega nisem pričakoval, saj sem začel, da si ustvarim desko, ki bi bila primerna za lastne potrebe."

Na Koroško vsak konec tedna zaradi dolge deske
Žigi največ preglavic povzroča razdalja - v Ljubljani namreč nima svoje delavnice, deske izdeluje doma na Koroškem, kamor se skupaj z dekletom vsak konec tedna odpravi, da bi opravljal delo, ki ga resnično osrečuje. Če bi odmislili to logistično težavo, kje se Žiga vidi v prihodnje, kje se vidi čez deset let: "Nekoč vidim mini Murksli butik v središču mesta, kjer bi obiskovalci lahko v živo videli in preizkušali deske ter tam tudi naročili vrsto deske po njihovi meri v sproščenem ambientu, zastonj kavico ter raznimi glasbenimi in filmskimi večeri. V mislih imam tudi ustvarjalne urice za vse generacije in podobna druženja, ki združujejo ljudi, ki se radi ukvarjajo z longboardanjem."

Koliko časa potrebuje za izdelavo deske: "Če predpostavim, da je deska že odtisnjena, kar traja en dan, da se lepilo posuši, potrebujem do dve uri, da jo obdelam, odvisno tudi od oblike, nato pa se mora posušiti še lak ali smola, kar traja en dan. Celoten cikel je končan po treh dneh. Večkrat obdelujem tudi več desk hkrati, da si skoncentriram čas obdelave in prihranim na celotnem času v postopku nastajanja."

S kakšnimi težavami pa se Komperšek še srečuje: "Težave so v slabši kakovosti ročnega orodja in tračne žage, saj še nisem sposoben investirati v preciznejše profesionalno ročno orodje, ki bi mi skrajšalo čas ukvarjanja z desko. V celotnem postopku ročne izdelave je še nekaj pomanjkljivosti, ki bi pripomogle k bolj tekočemu in kakovostnejšemu opravljanju dela, ampak če seštejem stroške za odpravo teh pomanjkljivosti, se nabere kar precejšnja vsota. Pri izdelavi mi včasih pomaga Maja, za kar sem ji zelo hvaležen, in nama posledično pridela kakšen skupni filmski večer."

"Oblika skateboarda se je razvila do nekih standardnih oblik in je že okoli 20 let bolj ali manj enaka, pri longboardu pa je razvoj oblike deske odvisen od sloga vožnje posameznika. Pod longboard spada mnogo več različnih oblik in mer, ki se lahko razlikujejo med seboj glede na dolžino tudi za pol metra, mnogo več je različnih konkavnosti desk, načinov vzdolžne upognjenosti, fleksibilnosti, načinov namestitve podvozij, skratka mnogo več je manevrskega prostora pri oblikovanju deske same. Pri skateboardu tega ni, saj je glede oblike razvoj dosegel neko končno mero, da zadostuje potrebam skejterjev."
Zanimanje vse večje
Korošec, ki ima jasno vizijo, bi se rad nekoč preživljal z izdelavo longboardov, kar pa je za zdaj nemogoče: "Za zdaj se s tem še ne morem ukvarjati profesionalno, želim si pa in si prizadevam za to, da se Murksli izpopolni do te mere, da bom lahko konkretneje predstavil svoje delo širši okolici, ki ji bo omogočeno, da se podrobneje seznani z deskami. Veliko dela je še v izpopolnjevanju specifičnih faz v izdelovanju longboarda, da bi lažje in hitreje lahko zadostil potrebam in željam uporabnika. Čeprav gre pri deskah Murksli za majhne kapacitetne zmožnosti, saj so vse deske izdelane ročno in so unikatne, je težava v pomanjkanju sredstev in v prostorih, s katerimi bi si olajšal delo in prihranil čas. Lahko pa rečem, da je zelo naraslo zanimanje za deske."

Eden izmed Žigovih ciljev je torej uresničen, nad njemu tako ljubim longboardom se navdušuje vse več Slovencev, povpraševanje je vse večje tako pri nas kot v tujini, manjka le še delavnica v Ljubljani ... A tudi ta morda ni več oddaljena svetlobna leta stran - Žiga, ki se predstavlja kot oblikovalec ročno izdelanih longboardov s posluhom za uporabnikove želje, je namreč nakazal, da se nekaj premika tudi v tej smeri ...

Longboardanje je širši pojem, ki vključuje longboard kot sredstvo prevoza, rekreacijsko longboardanje ali kot ekstremni šport. Sam vidim longboard kot sprostitev, kot izziv, s katerim lahko premikaš meje svojih sposobnosti in kreativnosti z načinom vožnje.

Longboardanje je ...