Sorodna novica Kraljica Elizabeta praznuje 96 let

Britansko monarhinjo se je izdelovalec igrač Mattel v znamenju praznovanja 70 let, ki jih je preživela na prestolu, odločil počastiti na prav poseben način – po njeni podobi je oblikoval lutko Barbie. Izgled manjše različice kraljice Elizabete II. je navdihnil eden izmed njenih najbolj ikonskih videzov – obleka v slonokoščeni barvi.

Celotno oblačilo po besedah ameriškega podjetja dopolnjujejo tudi detajli, ki se nanašajo na kraljičino preteklost. Lutka tako nosi rekonstrukcijo tiare, ki jo je nosila na poročni dan, na modrem traku pa se nanašata tudi našitka, ki sta ju ji poklonila oče Jurij VI. in dedek Jurij V. "Ponosni smo, da lahko praznujemo njen zgodovinski mejnik in otroke spodbudimo, da se več naučijo o njeni zapuščini," je dejala Lisa McKnight iz Mattela, poroča BBC.

V prodajo je šla 21. aprila, ko je kraljica praznovala rojstni dan

Barbika vladarice je sicer del posebne kolekcije, ki naj bi bila v čast "vizionarkam z izjemnim vplivom in zapuščino, ki so obenem pomagale oblikovati kulturo". Kot prvo predstavnico serije, ki naj bi se poklonila pomembnim ženskim likom v zgodovini, so lani v lutki upodobili ameriško igralko Lucille Ball.

Lutka najdlje vladajoče britanske in ženske kraljice v zgodovini, ki je platinasto obletnico vladanja dopolnila že 6. februarja, je na prodajne police prišla na njen 96. rojstni dan. Praznovanje tega naj bi bilo sicer nekoliko manjše slavje, le v krogu ožje družine, večje slavje bo sledilo v začetku junija – takrat bodo praznovali tudi sedem desetletij njenega vladanja, celoten dogodek pa naj bi trajal štiri dni, s številnimi povabljenimi gosti in spremljevalnimi prireditvami.