Trimesečni mladiček severnega medveda se je prvič predstavil obiskovalcem. Foto: Daniel Zupanc
Trimesečni mladiček severnega medveda se je prvič predstavil obiskovalcem. Foto: Daniel Zupanc

Medvedka Nora je 9. novembra lani skotila dva mladička, ampak je eden poginil takoj po rojstvu.

Foto: Daniel Zupanc
Foto: Daniel Zupanc

Mladiček, ki danes tehta že 14 kilogramov in ima mehek bel kožušček, se je skotil gol, slep in gluh ter velik kot morski prašiček. Tri mesece je z mamo preživel v majhni ogradi za kotenje, zdaj pa pod njenim budnim očesom previdno odkriva zunanjo ogrado. Za mladičke severnih medvedov skrbijo izključno mame, saj bi jim očetje lahko predstavljali nevarnost. Ko odrastejo, nehajo sesati mleko in ko jih mama začne gristi, se morajo ločiti tudi od nje.

"Vzreja severnih medvedov nikakor ni samoumevna, zato smo mladičkov te ogrožene živalske vrste še posebej veseli. Na Arktiki se njihov življenjski prostor zaradi tajanja ledu vedno bolj krči," je povedal direktor živalskega vrta Stephan Hering-Hagenbeck. Te zaradi podnebnih sprememb ogrožene živali v naravi živijo od 25 do 30 let, v živalskih vrtovih pa do 40 let.

Puhasti mladiček bo zagotovo pravi magnet za obiskovalce tega najstarejšega živalskega vrta na svetu, ki je imel lani kar 2,3 milijona obiskovalcev. Potem ko bodo oskrbniki ugotovili njegov spol, bodo javnost pozvali še k izbiri imena zanj.