Zvoki violine so odmevali tudi v operacijski dvorani. Foto: Pixabay
Zvoki violine so odmevali tudi v operacijski dvorani. Foto: Pixabay

53-letni Dagmar Turner, nekdanji menedžerki z otoka Wight, so pred kratkim odkrili tumor na možganih. Operacija je bila skoraj nujna, a Turnerjeva se je bala, da bi z njo izgubila sposobnost gibanja leve roke in s tem tudi možnost igranja violine, ki jo igra že več kot 40 let.

Nevrokirurg Keyoumars Ashkan iz univerzitetne bolnišnice King's Collegea v Londonu je zato izdelal prav poseben načrt operacije: najprej so preslikali pacientkine možgane, tako da so natančno vedeli, kje je tumor in kako do njega, odstranili del lobanje, nato pa je Dagmar v roke prijela violino in začela igrati.

Tako so nevrokirurgi ves čas spremljali pacientkino sposobnost gibanja rok in se tako izognili morebitnim možganskim poškodbam. Po operacijski dvorani je tako ves čas odmevala glasba Gustava Mahlerja in Georgea Gershwina (predvsem Summertime), ki sta Turnerjevi najljubša, zaigrala pa je tudi nekaj uspešnic Julia Iglesiasa, so po uspešni operaciji sporočili iz bolnišnice.

"To je bilo tudi zame prvič, da bi imel pacienta, ki bi med operacijo igral na inštrument. Operacija je potekala dobro, odstranili smo več kot 90 odstotkov tumorja, ona pa lahko še vedno uporablja svojo levo roko," je dejal Ashkan.

Turnerjeva se je v pogovoru za Reutersu posebej zahvalila kirurgom, ki so se tako potrudili in našli posebno rešitev zanjo. "Violina je moja velika strast. Igram jo že od svojega 10. leta. Že samo misel na to, da je ne bi mogla več igrati, mi je skoraj zlomila srce."