Vseh devet novorojenčkov in njihova mama se počutijo dobro. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay
Vseh devet novorojenčkov in njihova mama se počutijo dobro. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay

Iz Malija navadno ne prihaja prav veliko pozitivnih zgodb, zato je novica o deveterčkih, ki so se rodili 25-letni Halimi Cisse, pritegnila še toliko več pozornosti. O njej so se malijski mediji razpisali že pred dobrima dvema mesecema, ko so zdravniki z ultrazvokom potrdili, da Cisse pričakuje sedmerčke.

Ker v Maliju za take primere menda nimajo ustreznega kadra in opreme, je posredoval celo sam politični vrh oz. prehodni predsednik Bah N'Daw. Ta je po poročanju AFP-ja ukazal, da nosečnico premestijo v bolnišnico v Maroko in tako mami, predvsem pa vsem njenim potomcem omogočijo preživetje. Od 30. marca so za 25-letnico tako skrbeli maroški zdravniki, ob strani pa ji je ves čas stala tudi malijska zdravnica.

A kljub številnim ultrazvočnim pregledom zdravniki niso opazili, da se v maternici skriva kar devet otrok. Ko se je v ponedeljek začel porod – tega so opravili s carskim rezom –, so bili nad končnim "izkupičkom" precej presenečeni: na svet je namreč prijokalo devet drobcenih bitij, pet deklic in štirje dečki, so v sporočilu za javnost zapisali na malijskem ministrstvu za zdravje.

"Vsi, tako mama kot otroci, se za zdaj počutijo dobro," je še zapisala ministrica Fanta Siby in dodala, da jo o zdravstvenem stanju mame in njenih otrok redno obvešča zdravnica spremljevalka in da naj bi se družina v domovino vrnila "v nekaj tednih".

Le dva primera deveterčkov v zgodovini, a niso preživeli

Deveterčki so sicer izjemno redki, zato ni presenetljivo, da je novica najprej postala senzacija že v domačem Maliju, potem pa še v Maroku. Do zdaj sta uradno potrjena zgolj dva primera deveterčkov v zgodovini. Leta 1971 se je avstralskemu paru rodilo devet otrok, dva izmed njih sta bila mrtvorojena. Nihče izmed preostalih sedmih ni živel dlje kot šest dni. Drugi primer je iz leta 1999, ko se je devet otrok rodilo neki Malezijki. Vsi so umrli v nekaj urah po rojstvu.

V Maroku o rojstvu ne vedo ničesar

Za nekaj dodatne zmede pa je poskrbelo še maroško ministrstvo za zdravje: njihov tiskovni predstavnik Rašid Kudhari je namreč zatrdil, da o rojstvu deveterčkov v državi ne ve ničesar.