Prvi polet je družbi Virgin Galactic uspel junija. Foto: Reuters
Prvi polet je družbi Virgin Galactic uspel junija. Foto: Reuters

Anastatia Mayers in njena mama Keisha Schahaff sta bili tako prva naveza mama in hči, ki je poletela v vesolje. Keisha je bila na poletu letalske družbe Virgin Atlantic iz Antigve v London, da bi uredila hčerkin vizum, ko se je na zaslonih pojavil oglas za natečaj.

"Izpolnila sem formular, čez nekaj mesecev pa sem prejela pošto, najprej, da sem med 20 finalisti, potem med petimi finalisti in nazadnje, da sem zmagovalka," je povedala za BBC. "In kar naenkrat, koga vidim, da koraka čez moje dvorišče? Richarda Bransona. Celotna ekipa se je vsula v mojo hišo in vzklikala, zmagovalka ste, v vesolje greste."

Anastatia pravi, da je ravno njena odločitev, da zapusti Karibe in študira na Škotskem, privedla do priložnosti, da potuje v vesolje. "Če ne bi naključno izbrala univerze v Aberdeenu in če ne bi naredili velikanskega ovinka, da dobim svoj vizum, ne bi šli v vesolje. Zdi se mi, da se je moralo veliko stvari zgoditi v zelo specifičnih trenutkih, da sva pristali tu."

Študentka drugega letnika filozofije in fizike pravi, da je bila odločitev za študij na Škotskem ena njenih največjih v življenju, da pa je "privedla do krasnih stvari".

Sorodna novica Virgin Galactic uspešno izvedel prvi turistični izlet v vesolje

Skoraj pol milijona za pot v vesolje

Misija, poimenovana Galactic 02, je bila drugi komercialni vesoljski polet za ameriško vesoljsko družbo in prvi s potniki, ki bodo za odpravo plačali – in to ne malo. Ceno za polet v vesolje so oglaševali tudi po 450.000 dolarjev.

Prvo misijo, Galactic 01, je Bransonovo podjetje izvedlo junija, ko je plovilo VSS Unity doseglo višino 85 kilometrov. Z drugo misijo, ki je bila prav tako izstreljena iz Nove Mehike, so naredili isto pot. Potniki so namreč z letalom, nato pa še z raketo, poleteli do višine okrog 85 kilometrov, kjer so si lahko odpeli varnostne pasove, občutili breztežnost in si za nekaj minut ogledali Zemljo.

Paru se je pridružil še nekdanji britanski olimpijec Jon Goodwin, ki je postal drugi človek s Parkinsonovo boleznijo v vesolju, pa tudi prvi olimpijec.

To je bila sicer že sedma pot v vesolje podjetja Virgin Galactic od leta 2018. Junija je Virgin Galactic poslal na rob vesolja pripadnike italijanske vojske in znanstvenike.

Trije zasebni ponudniki

Virgin Galactic se je tako uradno pridružil dvema drugima zasebnima podjetjema, ki opravljata turistične polete v vesolje. To sta SpaceX Elona Muska in Blue Origin Jeffa Bezosa. Oba lastnika podjetij sta že opravila pot, to pa je leta 2021 storil tudi Branson. Virgin Galactic je prodal že 800 vozovnic za prihodnje polete, ki jih bo podjetje predvidoma izvajalo mesečno.

Vsa tri podjetja izvajajo izstrelitve z ozemlja ZDA, vendar pa so Rusi tudi pri turističnih poletih v vesolje prehiteli Američane. Leta 2001 je do Mednarodne vesoljske postaje (ISS) z rusko raketo sojuz namreč poletel ameriški letalski inženir in podjetnik Dennis Tito, ki je za pot odštel 20 milijonov dolarjev.