Sprejemno pismo na želeni študijski program oz. fakulteto je navadno pospremljeno z veseljem. Tokrat je bila velika večina, ki so jih obvestili, zgolj šokirana in zbegana. Foto: AP
Sprejemno pismo na želeni študijski program oz. fakulteto je navadno pospremljeno z veseljem. Tokrat je bila velika večina, ki so jih obvestili, zgolj šokirana in zbegana. Foto: AP

"Mami, sprejeta sem bila na univerzo v Kentuckyju," je pred nekaj dnevi svoji materi dejala Mary Dougherty, maturantka iz San Antonia v ameriški državni Teksas, potem ko je dobila elektronsko pošto, v kateri so jo obvestili o vpisu. Mama je bila šokirana: "Sploh nisem vedela, da si se vpisala na Univerzo v Kentuckyju!" "Saj se nisem," je bil odgovor, ki ga je Mary pozneje delila tudi z lokalno televizijsko postajo WLEX-TV in ki ga povzema tiskovna agencija AP.

Pogovor, ki ga je najbrž v podobnih različicah imelo kar nekaj od pol milijona dijakov, ki so jih po pomoti obvestili, da so bili sprejeti v študijski program, kjer načeloma sprejmejo le nekaj deset ljudi.

Šlo je za pomoto, so pojasnili na omenjeni univerzi in v manj kot 24 urah vsem 500.000 mladim poslali še eno elektronsko pošto, v kateri so se za neljubi dogodek opravičili, pojasnili, da je bila zanj kriva "tehnična težava", ter dodali, da so bili "pravi" izbranci o tem obveščeni tudi s fizično pošto.

Priznali so, da večina dijakov, ki je prejela "sprejemno" pismo, sploh ni "izrazila zanimanja za vpis" na njihov program kliničnega vodenja in menedžmenta na zdravstveni fakulteti.

Kljub vsemu mlade in njihove starše bega, kako se je to sploh lahko zgodilo, torej, kako je omenjena univerza sploh prišla do elektronskih naslovov dijakov, med katerimi mnogi niso nikoli razmišljali o vpisu na omenjeno univerzo ali katerega izmed njenih programov.

"Morala sem jo (univerzo, op. a.) poiskati na Googlu, saj nisem verjela, da gre za pravo fakulteto, ker zanjo nisem še nikoli slišala," je tako za omenjeno televizijo dejala bodoča študentka Erin Esping iz zvezne države Georgia. Poudarila je še, da ne samo, da se na univerzo ni prijavila, tudi njihove spletne strani ni obiskala ali jim posredovala svojih podatkov.