María Branyas Morera je preživela dve svetovni vojni, špansko državljansko vojno, pandemijo gripe leta 1918 in nazadnje še covid-19.

Maja 2020 je pri 112 letih pristala na naslovnih številnih časopisov, saj je bila najstarejši človek, ki se je okužil z novim koronavirusom in prebolel covid. Pozsneje je sicer za covidom zbolela tudi Lucille Randon.

"Red, mir, dobra povezanost z družino in prijatelji, stik z naravo, čustvena stabilnost, brez skrbi, brez obžalovanja, veliko pozitivnosti in izogibanje strupenim ljudem," je Morera naštela sestavine za dolgoživost, za katere pa je treba imeti tudi nekaj "sreče in dobre genetike", poroča Guardian.

María Branyas Morera se je rodila 4. marca 1907 v San Franciscu. Ko je bila stara osem let, se je njena družina odločila vrniti v Španijo. Med prečkanjem oceana med prvo svetovno vojno je zaradi tuberkuloze umrl njen oče.

Družina se je nato ustalila v Kataloniji, preden je izbruhnila španska državljanska vojna, na katero ima "zelo slabe spomine".

Trije otroci, 11 vnukov in 13 pravnukov

Poročila se je s katalonskim zdravnikom Joanom Moretom, s katerim sta imela tri otroke. Trenutno ima tudi 11 vnukov in 13 pravnukov, s katerimi ostaja v stiku prek družbenih omrežij, predvsem Twitterja.

María Branyas Morera prebiva v domu za starostnike Residencia Santa Maria del Tura v Gironi, kjer bodo zanjo organizirali zabavo ob uradni potrditvi, da je postala najstarejši človek na svetu.