O dosežku je poročala celo svetovna tiskovna agencija Reuters, ki je zapisala, da je Mariborčan, ki na Nizozemskem študira oblikovanje iger, v soboto premagal preostalih pet finalistov. Tekmovanje je potekalo na sedežu dirkaške ekipe formule ena McLaren v Wokingu pri Londonu.

Na strani te britanske ekipe so zapisali, da so se finalisti pomerili v šestih dirkaških izzivih – štirje so potekali na simulatorju, dva pa v pravem vozilu modela 570S GT4 na dirkališču v Dunsfoldu. Kevin je blestel tako na simulatorju kot na stezi – inštruktorji so pohvalili njegov slog vožnje, v vsakem krogu mu je uspelo izboljšati čas.

Po uspehu je Mariborčan dejal: "Navdušen sem, da sem zmagal na tekmovanju McLaren Shadow Project Grand Final. Na simulatorju tekmujem že od 13. leta, a niti sanjalo se mi ni, da mi bo uspelo priti do te točke. Celoten teden je bil izkušnja, ki je ne bom nikoli pozabil. Upam, da bo ta zmaga pomenila odskočno desko za mojo nadaljnjo kariero v e-športu. Komaj čakam, da bom v prihodnji sezoni sodeloval z McLarnom."

Za nagrado bo Rebernak leta 2020 namreč postal del McLarnove vadbene ekipe, ne skriva pa ambicij, da si želi nekoč postati član prave dirkaške ekipe, morda celo v formuli ena.

S simulatorja v pravi avtomobil

"Prenos veščin in znanja, ki ga tekmovalci uporabljajo pri virtualnem dirkanju, v pravi avtomobil je bistvo tega tekmovanja. Pri McLarnu verjamemo, da e-šport predstavlja plodna tla, ki jih je treba varovati in opazovati, saj na njih uspe tekmovalcem, ki jih bomo nekoč lahko posedli za volan pravega avtomobila," je dejal izvršni direktor McLaren Racinga Zak Brown.

Med finalisti je bil tudi 33-letni Nemec Jan Saathof, ki je na invalidskem vozičku, zato tekmuje na posebej prilagojenem simulatorju, saj ne more uporabljati pedalov. Je prvi invalid v samem vrhu dirkaškega e-športa.

Prevlada moških

Na tekmovanje se je prijavilo neverjetnih več kot pol milijona igralcev. Pri McLarnu tuhtajo, kako bi lahko v prihodnjih letih več priložnosti ponudili tudi ženskam. "Že letos smo v kvalifikacijah opazili nekaj res hitrih tekmovalk. Menimo, da potrebujejo le nekaj inštrukcij in treninga za preboj," je dejal Leeston Bryant, vodja e-športa pri McLarnu.