Priljubljenost imen se skozi leta spreminja. Foto: BoBo
Priljubljenost imen se skozi leta spreminja. Foto: BoBo
Miša Novak
Mis Slovenije iz leta 1998 Miša Novak je le ena izmed mnogih Slovencev, ki se pišejo Novak. Foto: BoBo

Statistični urad Slovenije je objavil sveže podatke o imenih in priimkih prebivalcev deželice na sončni strani Alp. V bazi je zbrano pravo bogastvo osebnih imen prebivalcev, kar 47.957 imen: 25.107 ženskih in 22.850 moških ter 98.724 priimkov. Število obeh vrst osebnih imen, rojstnih imen in priimkov, je v zadnjem letu naraslo predvsem zaradi novih kombinacij, sestavljenih imen in priimkov.

Eno izmed stotih najpogostejših imen sta imeli približno dve tretjini prebivalcev Slovenije, eno izmed petdesetih najpogostejših imen skoraj polovica, eno izmed dvajsetih najpogostejših imen pa približno 28 odstotkov prebivalcev Slovenije.

S seznama prvih petdesetih najpogostejših ženskih imen je v primerjavi s prejšnjim letom izpadlo ime Lidija, namesto tega pa se je pojavilo ime Nika, od leta 2000 rojenim deklicam najpogosteje dodeljeno ime. Na seznamu petdesetih najpogostejših moških imen se je spremenil samo vrstni red teh imen.

Marijam nihče ne seže do kolen
Najpogostejše žensko ime je še vedno Marija. To ime je tako pogosto (v opazovanem dnevu ga je imelo 69.314 žensk), da prav v vrhu najpogostejših imen še dolgo ne bo sprememb. Marija je vsaka 15. prebivalka Slovenije. Med deklicami, rojenimi v zadnjih letih, so Marije čedalje redkejše - v letu 2009 je bilo to ime dodeljeno štirinajstim deklicam; med tistimi, ki so se rodile po letu 2000, pa je bilo to ime na 110. mestu po pogostnosti.

Kako se spreminjajo vzorci izbiranja oziroma dajanja imen, pove tudi podatek, da je med ženskami, starimi 75 ali več let, Marija vsaka peta ženska, med ženskami, starimi manj kot 45 let, pa vsaka stota, med prebivalkami, starimi manj kot 20 let, pa je Marija šele vsaka petstota. V enem letu se je število Marij med prebivalkami zmanjšalo za 1.700.

Moških, ki nosijo najpogostejše moško ime, Franc, je bistveno manj kot žensk z najpogostejšim ženskim imenom, torej Marij. Število Francev se je v enem letu zmanjšalo za 700 in tako padlo pod 30.000 (29.788). Med moškimi imeni v vrhu nobeno ne izstopa tako močno kot med ženskimi imeni Marija; poleg Franca so namreč še 4 imena (Janez, Anton, Ivan, Jožef), katerih pogostnost je višja od 20.000.

Kaj vse je mogoče izpeljati iz korena Jož- in Fran-?
Med prvimi desetimi najpogostejšimi moškimi imeni imata dve isti koren, to sta imeni Jožef (5. mesto) in Jože (8. mesto po pogostnosti). Če bi prebivalce s tema dvema imenoma sešteli, bi ti prehiteli najpogostejše moško ime (Franc) za 6.000. Poleg teh dveh imen s korenom Jož- se pojavljajo še imena Jožko, Jožek, Joža, Joži. Med ženskimi imeni s tem korenom je ime Jožefa na šestem, Jožica pa na enajstem mestu po pogostnosti; obojih skupaj je 20.000.

Imena Jožefina, Joža, Joži in Jožka so med prebivalkami redkejša, med deklicami, rojenimi v 2009, pa ni bilo nobene. Pestrost imen, ki so izpeljana iz korena Fran-, je še večja. Med prebivalci Slovenije so poleg Francev še taki, ki jim je ime Frančišek, Franci, Franjo, France, Franček, Fran … Ženske oblike imen s tem korenom so Frančiška (na 12. mestu po pogostnosti), Francka, Franja, Franka, Franciska, Franica …

Čez Novake jih ni
Na pogostnost rojstnega imena zelo vpliva priljubljenost posameznega imena v obdobju, ko se otrok rodi, priimki pa so, zlasti nekateri, pogostejši na posameznih območjih Slovenije.