Vplivni so dejavniki, kot so stopnja izobrazbe, družina in finančna stabilnost. Foto: Pixabay
Vplivni so dejavniki, kot so stopnja izobrazbe, družina in finančna stabilnost. Foto: Pixabay

Statistična agencija Eurostat je tudi to leto objavila kazalnike kakovosti življenja, ki temelji na anketah, izvedenih v državah Evropske unije (EU). Namen publikacije naj bi bilo zajeti trende subjektivnega počutja evropskih državljanov. Na to naj ne bi vplivalo samo bogastvo, ampak tudi drugi dejavniki, kot so stopnja izobrazbe, družina in finančna stabilnost.

Izmed 27 članic za najsrečnejšo v letu 2022 velja Avstrija, ki je s "konkurenco" pometla s skupno oceno 7,9 od 10. Malo manj srečne so na drugem mestu uvrščene Poljska, Finska in Romunija, katerih ocena je 7,7 od 10. Slovenija, kjer so prebivalci v mestih z življenjem bolj zadovoljni od tistih, ki živijo na podeželju, se je uvrstila v prvo deseterico – z oceno 7,5 je skupaj z Dansko pristala na osmem mestu. Pred njo je na petem mestu Belgija, tej pa sledi še Nizozemska. Tri največja gospodarstva v EU-ju – Italija, Španija in Francija – se gibljejo okoli povprečja 7,1.

Foto: Eurostat/zajem zaslona
Foto: Eurostat/zajem zaslona

Med najnesrečnejše spadata tudi Grčija in Nemčija

Na dnu lestvice se je z najslabšo oceno znašla Bolgarija, ki je bila edina država s skupno oceno manj kot šest (5,6). Med najnesrečnejše spadata tudi Grčija (6,7) in Nemčija, ki je leta 2021 dosegla oceno 7,1, letos pa je za leto 2022 zadnjo uvrščeno državo premagala le z oceno 6,5. Čeprav študija ne kaže na vzrok za upad splošnega nemškega zadovoljstva z življenjem, je v skladu z drugimi raziskavami, ki odražajo upad razpoloženja Nemcev. Zdi se, da so skrbi povezane z gospodarsko stagnacijo Nemčije, vojno v Ukrajini in priseljevanjem.

Tudi zadovoljstvo sosednje Madžarske in Hrvaške se je gibalo pri dnu lestvice. Hrvaška si svojo oceno 6,8 deli z Latvijo, Madžarska je v primerjavi z njima s 6,9 le za kanček srečnejša. "Zanimivo je omeniti, da so nekatere države, kot sta Romunija in Poljska, ki imajo nizke ravni dohodke v bližnji preteklosti, med državami, kjer je zadovoljstvo z življenjem najvišje. To kaže na kompleksnost razmerja med subjektivnim dobrobitjem in ekonomsko blaginjo," je poudaril Eurostat.

Državljani EU-ja naj bi bili po novih podatkih na splošno precej zadovoljni s svojim življenjem – povprečje je znašalo 7,1 točke od 10. Ljudje v severnih in zahodnih delih so srečnejši kot tisti, ki živijo v baltskih državah, vzhodnih delih EU-ja in Sredozemlju. Se je pa zadovoljstvo v državah, kjer sicer prevladuje nižja ocena, med letoma 2018 in 2022 vseeno rahlo povišalo, medtem ko obratno velja za tiste, ki naj bi sicer bile srečnejše.