Festival vsako leto privabi številne mojstre oblikovanja ledenih in snežnih skulptur z vsega sveta. Foto: Reuters
Festival vsako leto privabi številne mojstre oblikovanja ledenih in snežnih skulptur z vsega sveta. Foto: Reuters

Največji festival ledu in snega na svetu (Ice Festival Harbin), ki že tradicionalno poteka v kitajskem mestu Harbin, privabi številne mojstre z vsega sveta. Festivala se letos že tretje leto zapored udeležuje tudi slovenski mojster Miro Rismondo, sicer avtor projekta Ledena dežela.

Prvo leto se je tekmovanja udeležil sam, letos pa se je tako kot lani tja odpravil z ekipo. Rismondo bo tokrat združil moči z Robertom Jenkoletom, Juretom Pogačnikom in Manco Tonjo Rismondo.

Tekmovanje v izdelavi ledenih in snežnih skulptur se je začelo danes, potekalo pa bo do 14. januarja.

Festival, ki poteka od božiča, ne zajema zgolj postavitve impresivnega ledenega mesta, ampak v okviru festivala poteka tudi tekmovanje v izdelavi ledenih in snežnih skulptur.

Tekmovali bodo v obeh kategorijah

V kategoriji ledenih skulptur bosta Rismondo in njegova hči Manca Tonja Rismondo izdelovala zmaja. Pogačnik in Jenkole pa se bosta lotila skulpture Electronic Occupation, ki bo predstavljala človeške možgane.

Udeležili se bodo tudi tekmovanja v izdelavi snežnih skulptur, kjer bodo skušali zbrane prepričati s skulpturo Rings of Eternity. Ta bo predstavljala velik tehnični in umetniški izziv, med težje naloge pa bo zagotovo sodilo odstranjevanje snega. Pojasnili so, da bo treba odstraniti kar 98 odstotkov snega iz kubusa, velikega tri krat tri krat štiri metre in s kar 99-odstotno možnostjo kolapsa. Rismondo in njegova ekipa zato upajo, da jih bo čakal kakovosten in dobro utrjen sneg.