Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rossijevo ženo Federico je tako po vrnitvi s pogreba doma čakalo zelo neprijetno presenečenje.

Rossi, junak svetovnega prvenstva leta 1982, je z družino živel na podeželskem posestvu v Poggii Cennini, na hribu nad dolino Val d'Ambra, uro vožnje od Firenc in v predelu, znanem po ekološki pridelavi hrane.

Diego Maradona in Rossi leta 2017. Umrla sta v razmiku slabih treh tednov. Foto: Reuters
Diego Maradona in Rossi leta 2017. Umrla sta v razmiku slabih treh tednov. Foto: Reuters

Rossi je umrl v sredo v 65. letu starosti zaradi raka na pljučih, ki so mu ga odkrili pred letom dni.

Sorodna novica Italija žaluje za junakom mundiala 1982 Paolom Rossijem

Igralci na tekmah italijanske nogometne lige so v soboto v spomin na Rossija nosili žalne trakove, pred začetki dvobojev so se mu poklonili z minuto molka, na velikih zaslonih pa so bile Rossijeve fotografije opremljene z gesli, kot so "Junaki nikoli ne umrejo" in "Čao, Paolo".

Zvezda SP-ja 1982

Rossi se je za vedno zapisal v nogometno zgodovino s predstavami na svetovnem prvenstvu v Španiji leta 1982. S šestimi goli, vključno s hat-trickom pri zmagi s 3:2 v četrtfinalu proti Braziliji, je azzurre popeljal do naslova prvakov. Tistega leta je dobil tudi zlato žogo za najboljšega nogometaša na svetu.

A na prvenstvu ga skoraj ne bi bilo. Leta 1980 so ga nogometne oblasti obtožile vpletenosti v nameščanja izidov v italijanskem prvenstvu, zaradi česar je prejel triletno prepoved igranja. Vseskozi je vztrajal pri svoji nedolžnosti, zeleno luč za vrnitev na zelenice pa je naposled dobil po dveh letih suspenza, tako da je lahko nastopil na SP-ju.