Uslužbenci urada, ki skrbi za divjad v zvezni državi Utah, vsako leto preštejejo divjo populacijo debelorogih ovac, pri čemer si pomagajo s helikopterjem. Med enim izmed preletom so v manjši soteski opazili nenavaden predmet, kovinski monolit.

Kovinski kvader, ki je visok nekaj metrov, je po njihovih besedah trdno zasidran v tla, zato po njihovem mnenju ni bil spuščen z višine, ampak pripeljan po tleh. Točne lokacije monolita niso razkrili, da se nadobudni raziskovalci ne bi izgubili v nevarni puščavski divjini.

Kdo in zakaj je monolit namestil tako globoko v divjini, še ni znano, po predvidevanjih najditeljev pa gre za umetniško postavitev. Monolit po prvih opazovanjih nima nikakršne funkcije.

Monolit simbolizira eno osrednjih tematik kultne filmske klasike. Foto: IMDb
Monolit simbolizira eno osrednjih tematik kultne filmske klasike. Foto: IMDb

Odkritje monolita je takoj sprožilo pravi vihar na družbenih omrežjih glede njegovega mogočega izvora. Nekateri so zanj že okrivili Nezemljane, očitna pa je tudi povezava z znamenitim črnim monolitom iz mojstrovine režiserja Stanleyja Kubricka, 2001: Odiseja v vesolju. V njej črni predmet napredne civilizacije v primitivno opičjo družbo prinese odkritje prvega orodja, a hkrati vanjo vnese prva družbena trenja.