Takole so videti pridne čebelice na strehi Cankarjevega doma. Foto: Facebook Cankarjevega doma
Takole so videti pridne čebelice na strehi Cankarjevega doma. Foto: Facebook Cankarjevega doma
Čebele
Ker čebele na pašo letajo tri kilometre daleč, ljubljanske čebele imajo tako na voljo kar nekaj "zelenih lokacij". Foto: EPA
Medvedek Pu
Mmmmm, kako bi se zdaj oblizoval sladkosnedi Medvedek Pu. Foto: EPA

Analiza medu, pridelanega v panjih na strehi Cankarjevega doma v Ljubljani, opravil pa jo je analizni laboratorij v Bremnu, je pokazala, da je primeren za prehrano. V njem ni pesticidov in prostih kislin ter ostankov težkih kovin in gensko spremenjenih organizmov, kar potrjuje, da je med v mestih pravzaprav čistejši kot na intenzivnih kmetijskih območjih, so sporočili iz Cankarjevega doma, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Ideja za postavitev čebelnjakov na strehi slovenskega kulturnega hrama se je porodila vodji vzdrževanja in obratovanja v Cankarjevem domu Francu Petrovčiču, ki se v prostem času ukvarja s čebelarstvom, in na začetku maja so na streho res namestili tri nakladne panje s spremenljivim volumnom, ki preprečujejo rojenje, ker jih je mogoče povečevati glede na rast družine - trenutno tam domuje kar 100.000 kranjskih čebel.

Tivoli, Rožnik, grajski grič in še kaj
Na pašo letajo do tri kilometre od panja in čebele iz Cankarjevega doma imajo v tem krogu Tivoli, Rožnik, grajski grič, mestne okrasne nasade in drevorede. Čeprav na prvi pogled morda ni videti, je v mestu ugodna paša za čebele, ki oprašujejo mestne rastline in povečujejo biotsko raznovrstnost. Poleg tega da je v mestu veliko dreves, nasadov in vrtov, so mestna naselja za čebele ugodna tudi zato, ker rastlinje ni škropljeno proti škodljivcem, izpušni plini pa na kakovost bere ne vplivajo.

Prvič so točili konec maja
Med, ki so ga proizvedle čebele iz Cankarjevega doma, so tam prvič točili 25. maja, prejšnji teden se je zgodba ponovila, zdaj pa so se razveselili še rezultatov nemške analize. Čebela je v slovenskem izročilu sicer simbol pridnosti in vztrajnosti, Slovenci pa v enem letu porabimo povprečno 600 gramov medu na osebo. V enem panju po navadi živi do 100.000 čebel, od tega samo ena matica, med aprilom in avgustom pa je v panju povprečno 1.000 trotov. Matica v času najintenzivnejše paše izleže do 2.000 jajčec na dan, eno jajčece pa tehta 0,18 grama. Čebele morajo za en kilogram medu obleteti več milijonov cvetov, ob glavni paši pa iz panja odletijo tudi do sedemnajstkrat na dan.