Tekmovali so v striženju ovac. Foto: epa
Tekmovali so v striženju ovac. Foto: epa
Eno ovco je Black v povprečju strigel 62 sekund. Foto: epa

Tekmovanje je potekalo v severnoavstralski vasici Toowoomba, v njem pa so se pomerili najboljši strižci ovc iz več držav, med drugimi Nemčije, Norveške, Južnoafriške republike, Lesota in Falklandskih otokov.

Na tekmovanju je bilo za zmago potrebno kar najhitreje ostriči čim večje število ovac, ob tem pa je bila pomembna tudi kvaliteta striženja, saj so ostanki volne na ovcah prinesli negativne točke. Sodelovalo je kar 230 strižcev, najboljši med njimi pa lahko ostrižejo tudi več kot 200 ovac na dan.

Zmagovalec tekmovanja je postal Avstralec Shannon Warness, takoj za njim pa se je uvrstil novozelandski predstavnik David Fagan.

Tekmovalci iz drugih držav pa pravijo, da je bilo tekmovanje zanje zelo težko, saj je striženje avstralskih merino ovac še posebej težavno zaradi njihovih globokih vratnih gub.

Najnovejši svetovni rekord v striženju ovac pa je postavil drug Avstralec, Dwayne Black, in sicer aprila letos. V devetih urah je ostrigel kar 513 merino ovac, za posamezno ovco pa je v povprečju porabil 62 sekund. Black tudi sicer sodi med najboljše strižce, saj je pred omenjenim postavil že dva svetovna rekorda.