Simbolična fotografija. Foto: Pixabay
Simbolična fotografija. Foto: Pixabay

"Z dvema prijateljema sem videl medveda, ki je prečkal cesto. Ustavili smo se, ko smo ga zagledali. Ko pa nas je tudi sam videl, se je ustrašil in splezal na drevo. Poklical sem na pomoč, nato pa so ga ujeli okoli 1.30 ponoči," je za Primorski dnevnik povedal Thomas Acconcia.

Gasilci so ga po več urah ujeli v mrežo in ga predali gozdarski policiji. Gre za medvedjega mladiča, težkega približno 30 kilogramov, ki je star okoli enega leta in bi moral biti še z mamo, saj medvedke skrbijo za svoje mladiče do dveh let.

Na družbenih omrežjih je v prejšnjih dneh krožila informacija, da se na ožjem goriškem območju potepa medvedji mladič. Mladiča so sicer pred slabim tednom najprej opazili v okolici Vitovelj, Ozeljana in Šmihela, nato je zataval na območje med Staro Goro in Markom ter v bližino mejnega prehoda z Italijo v Rožni Dolini, kjer je verjetno prestopil državno mejo in se znašel v Gorici.

Medvedko z dvema mladičema opazili v Trnovskem gozdu

V Trnovskem gozdu so po podatkih Domna Šebenika iz Zavoda za gozdove Slovenije, ki skrbi za revir Trnovo, v preteklih dneh opazili medvedko z dvema mladičema v tej starosti, večkrat so jo videli na predelu nad Vitovljami in Šempasom.

Lahko se je kaj zgodilo z medvedko in je poginila, zato je mladič odtaval. Lahko pa bi se izgubil in začel klatiti v bližini naselij, kjer ga medvedka ne bo iskala.

Samčka, ki so ga rešili v Gorici, nameravajo v najkrajšem času izpustiti v naravo, da bi ga mama lahko našla. Trenutno je v zatočišču za prostoživeče živali v Gorici in je v dobrem stanju. Izpustili ga bodo v Italiji, blizu meje s Slovenijo.