Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Dežela Trentinsko - Zgornje Poadižje je bila z medvedi ponovno naseljena od leta 1999 v okviru programa, ki ga financira EU. Vendar pa je bilo v zadnjih letih veliko napadov medvedov, kar je vodilo do razprave o tem, kako uskladiti obstoj medvedje populacije z varnostjo ljudi, ki tam živijo.

Sorodna novica Italijansko sodišče zadržalo odstrel medvedke in medveda

Eden izmed napadov se je zgodil lanskega aprila. Takrat je medvedka, znana kot JJ4 ali Gaia, do smrti poškodovala 26-letnika, ki je tekel po tamkajšnji priljubljeni gorski poti. Incident je šokiral Italijo in sprožil burno razpravo v državi o prihodnosti živali, poroča DW.

Predsednik Trenta Maurizio Fugatti je prvotno ukazal, da se medvedka ustreli. Pred usmrtitvijo je samico rjavega medveda rešila peticija aktivistov za živali, ki so zahtevali, naj se ji reši življenje.

Italijanski uradniki so zdaj sporočili, da jo bodo odpeljali v medvedji park Worbis v Nemčiji. Svetnik za turizem v pokrajini Trento Roberto Failoni je povedal, da je treba ograjen prostor zatočišča najprej prilagoditi. Postopek bo trajal nekaj mesecev, tako naj bi se medvedka tja preselila do jeseni.