Melania bo na prenovljenem vrtu imela govor na prihajajoči republikanski konvenciji. Foto: Reuters
Melania bo na prenovljenem vrtu imela govor na prihajajoči republikanski konvenciji. Foto: Reuters

Rose Garden velja za ikonični vrt Bele hiše, prvi dami pa bo služil tudi za kuliso ob njenem prihajajočem govoru na republikanski konvenciji prihodnji teden.

Prvi par ZDA bo vrt uporabil tudi za sobotni sprejem zaprtega tipa.

Vrt so urejali od julija, ko je 50-letna Trumpova napovedala, da se bo lotila temeljite prenove vrta, vključno z rastlinami in cvetjem ter gradnjo novih kamnitih stezic.

S tem projektom si je po napovedih želela vrt približati izvirni podobi iz 60. let, kakršno si je s krajinskim arhitektom zamislila takratna prva dama Jackie Kennedy.

A končni rezultat se kritikom zdi ravno obraten - z vrta so namreč izginila češnjeva drevesa in nekatere rože, ki jih je zasadila Kennedyjeva, zamenjale pa so jih betonske plošče. Učinek mnoge spominja kar na - pokopališče.

Vrt pred ovalno pisarno zadnjih 60 let praktično ni imel večjih posegov.

Kulisa ob novinarskih konferencah

Vrt so med pandemijo novega koronavirusa pogosteje uporabljali za novinarske konference, saj omogoča večjo razdaljo med novinarji in osebjem, med prenovo pa mediji do njega niso imeli dostopa.

Melanijina napoved prenove vrta je izzvala tudi kar nekaj negodovanja med številnimi Američani, ki se jim je zdelo skrajno neprimerno, da se v času pandemije novega koronavirusa, ko država prestaja eno najhujših kriz, ukvarja z vrtom.