Brian Epstein (skrajno levo). Foto: AP
Brian Epstein (skrajno levo). Foto: AP

Glasbeni podjetnik Brian Epstein je vodja britanskega kvarteta The Beatles postal leta 1961, po njihovem nastopu v liverpoolskem klubu Cavern. Bil je zaslužen za izboljšanje odrskih nastopov slavne glasbene četverice, za njihov značilni videz in slog.

Menedžerja so ob 55. obletnici njegove smrti – pri 32 letih je zaradi nenamernega prevelikega odmerka pomirjevala umrl leta 1967 – v Liverpoolu počastili s kipom.

Tega so postavili v okrožju Whitechapel blizu kraja, kjer je bila trgovina z glasbenimi ploščami NEMS, ki je pripadala njegovi družini.

Odkritja kipa se je udeležilo večje število ljudi, ki so prepevali pesmi legendarne zasedbe. "Menim, da je zelo pomembno ovekovečiti tiste, ki so ustvarili The Beatles," je dejal Tommy Calderbank, predstavnik projekta The Brian Epstein Legacy.

Epstein, ki so ga označili tudi za petega Beatla, je bil med drugim tudi menedžer Cille Black ter Gerryja in The Pacemakers. O njegovem življenju bo predvidoma v kratkem na ogled film Midas Man, v katerem igrata Eddie Marsan in Emily Watson. Posneli so ga lani v Liverpoolu.