Japonska prestolnica ima okoli 160.000 restavracij. Foto: EPA
Japonska prestolnica ima okoli 160.000 restavracij. Foto: EPA

S kar enajstimi restavracijami, ki so jih Michelinovi sodelavci ocenili s tremi zvezdicami, je Tokio premagal celo meko ljubiteljev kulinarike, Pariz, ki je zbral "le" deset restavracij s tremi zvezdnicami, in New York, v katerem so samo štiri restavracije, ki se lahko pohvalijo s tremi zvezdicami. 197 tokijskih restavracij je skupno zbralo 261 zvezdic.

Urednik Michelinovega kulinaričnega vodiča, Jean-Luc Naret, pravi: "Tokio je daleč pred drugimi mesti, kar se tiče kulinarične ponudbe." A ob tem je treba poudariti, da laskavi naziv Tokiu prinaša tudi njegova velikost - japonska prestolnica ima namreč več kot 160.000 restavracij, medtem ko jih ima Pariz le 40.000, poroča BBC.

"Nejaponci ne morejo ocenjevati japonskih jedi"
Sicer pa so se lastniki tokijskih restvracij pred časom močno sprli z Michelinom, saj so bili prepričani, da Nejaponci ne morejo verodostojno ocenjevati japonskih jedi in restavracij. Michelin je zato spremenil pravila in v tokratni izdaji vodnika so japonske restavracije ocenjevali le pravi poznavalci japonske hrane - domačini.

Dve tretjini restavracij v Tokiu sicer ponuja le domačo hrano, preostala tretjina pa francosko, italijansko, kitajsko in špansko kulinariko.

No, pri Michelinu so na koncu vseeno potolažili tudi Francoze - Francija namreč še vedno ostaja država z najboljšo kulinarično ponudbo, saj ima kar 25 restavracij s tremi zvezdicami, Japonska pa 18.