Ukrepi bodo med drugim veljali za sosesko Navigli, ki velja za priljubljeno večerno zbirališče mladih. Foto: Pixabay
Ukrepi bodo med drugim veljali za sosesko Navigli, ki velja za priljubljeno večerno zbirališče mladih. Foto: Pixabay

V skladu z odlokom, ki bo veljal v dvanajstih predelih mesta z veliko gostoto lokalov, se bodo morali tisti z mizami na prostem zapreti najpozneje do 00.30, ob koncih tedna in ob praznikih pa do 1.30 zjutraj. Ulične stojnice bodo morali zapreti že ob 20. uri, s čimer naj bi preprečili zbiranje ljudi v nočnem času.

Med drugim bo med 17. majem in 4. novembrom v nekaterih priljubljenih predelih mesta po polnoči prepovedana prodaja pijače in hrane za s seboj, vključno s sladoledom. "Noro: milanski župan napoveduje vojno sladoledu," se je tako glasil naslov članka o novih pravilih v časopisu Il Giornale.

Gostinci se bojijo, da bodo zaradi omejevalnih ukrepov izgubili stranke. Poleg tega menijo, da ti ne bodo pomagali pri ohranjanju nočnega miru, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Protestirajo tudi lastniki trgovin, ki so nezadovoljni predvsem zaradi omejevanja prodaje hrane in pijače za s seboj, saj bo prodaja vseh vrst hrane in pijače, alkoholne in brezalkoholne, prepovedna od polnoči do 6. ure zjutraj.

Generalni sekretar podjetniškega združenja Confcommercio v Milanu Marco Barbieri meni, da bo ukrep prizadel državljane, turiste in podjetja, saj po polnoči "ne bo več mogoče prodati sladoleda ali steklenice vode za s seboj", poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Milanski župan Giuseppe Sala ga je v odgovoru povabil, naj pride za nekaj ur v njegovo pisarno in si ogleda na stotine prijav državljanov, v katerih ga pozivajo, naj jim zagotovijo miren nočni počitek. "Ne gre za modno muho, temveč za potrebo številnih," je poudaril.
"Ne spreminjamo pravil vesolja, ampak postavljamo zelo majhne omejitve, zato bomo tako nadaljevali. Seveda s popravki, če se moramo pogovarjati o sladoledu, pa bomo naredili tudi to," je dodal.

Lastniki trgovin in lokalov imajo dvajset dni časa, da do ukrepov oblikujejo svoje pripombe in zahteve.