Vasica Villarroya v provinci La Rioja na severu Španije vsake volitve jemlje smrtno resno. Ker vas (ki je obenem tudi občina) šteje le sedem prebivalcev oz. volivcev, so volivci tam že pred leti postavili svetovni rekord v najhitreje opravljenih volitvah, saj so nazadnje (leta 2019) vsi svoje lističe oddali le 32 sekund po odprtju volišč.

Tokrat je bil cilj domačinov rekord še izboljšati – in uspelo jim je, saj so štirje upravičenci svojo pravico izkoristili v pičlih 29 sekundah in 52 stotinkah. Ostali trije upravičenci so bili člani volilne komisije, ki pa lahko svoje glasove oddajo šele, ko se volišče uradno zapre, torej ob 20. uri zvečer oz. takrat, ko svoj glas odda zadnji volivec, navaja agencija EFE.

Župan Salvador Perez, ki miniaturno občino vodi že okroglih 50 let (od leta 1973) in jo bo, kot kaže, še naprej, je poudaril, da so vaščani "zelo dobro izurjeni" za oddajanje volilnega lističa. A čeprav je skupnost tesno povezana, pred uradnim zaprtjem volišč ni bil povsem prepričan, da bo dobil vseh sedem glasov. "Ne vem, ali bom dobil vse glasove, sem pa skoraj prepričan, da jih bom," je dejal španskim medijem le nekaj minut po 9. uri, ko so se po Španiji odprla volišča – in ko se je tisto v Villarroyi tudi zaprlo.

Perez je sicer priznal, da vaščane Villarroye pri podiranju rekorda motivira tudi rivalstvo z najmanjšo vasico in občino v državi, Illán de Vacas v provinci Kastilja-La Mancha, kjer živijo le trije volivci. Sam sicer z obžalovanjem spremlja upadanje števila prebivalcev v občini. Kot je dejal za špansko tiskovno agencijo EFE, je v občini, ko je bil prvič izvoljen, živelo 30 polnoletnih prebivalcev, zdaj jih je sedem. A upa, da se bodo stvari spremenile, ko bo začela delovati vinarna, ki jo ravno gradijo, saj naj bi prinesla kar nekaj delovnih mest.