Foto:
Foto:
Presrečna zmagovalka Maria Julia
Slovenski mis Živi Vadnov ni uspelo priti med pet finalistk.

Prva spremljevalka lepe Perujke je mis Dominikanske republike Claudia Julissa Cruz Rodriguez, druga pa mis ZDA Nancy Randall.

Letošnja prireditev je bila posebna zaradi rekordnega števila udeleženk, saj je svojo lepoto na ogled postavilo kar 120 tekmovalk. Zmagovalko so lahko letos gledalci izbrali prek interneta, telefona ali SMS-sporočil. Predvidevajo, da je glasovalo več sto milijonov ljudi. Če bi vrhunska tehnologija odpovedala, bi vskočila tudi strokovna žirija.

Poleg najlepših treh so bile med 15 finalistkami še predstavnica Filipinov, Trinidada in Tobaga, Poljske, Češke, Rusije, Vietnama, Kitajske, Antigue, Walesa, Mehike, Avstralije in Nigerije.

Tekmovanje s predizbori, na katerih so izbrali 15 finalistk, se je začelo že 26. novembra.

Perujki Marii Julii veliko pomeni, da so jo izbrali gledalci, prihodnje leto pa želi biti dejavna na področju dobrodelnosti in pomagati vsem, ki bi jim lahko. V prostem času rada slika, gleda filme, se ukvarja s športom in plesom. Njen življenjski moto je 'Moja družina je moja moč'.

Zmagovalka je poleg prestižnega naslova prejela še 35 milijonov tolarjev denarne nagrade (100.000 britanskih funtov), zavezana pa je tudi številnim dobrodelnim akcijam po vsem svetu.

Končni izbor je že drugič potekal na kitajskem otoku Sanja, organizatorji pa so v petek sporočili, da bo to letovišče tudi leta 2005 gostilo izbor najlepše.

Izbor mis sveta že dolgo ni le medijski spektakel, ampak je tudi pomembna dobrodelna prireditev, ki pod geslom Dobrota je lepota širi idejo o svetovnem miru.

Od leta 1952 je organizatorjem za humanitarne namene uspelo zbrati in podariti več kot 250 milijonov dolarjev.