Foto: YouTube/National Geographic
Foto: YouTube/National Geographic

Nagrajeni snemalec National Geographica Bertie Gregory je dva meseca "zmrzoval" in spremljal 10.000-glavo jato cesarskih pingvinov na Antarktičnem polotoku, ko je v objektiv ujel še nikoli videno obnašanje teh živali. "Ko prvič zaplavajo, to imenujemo bežanje," je dejal Gregory. "Običajno skočijo z ledenih pečin, ki niso višje od enega ali dveh metrov. Opazili smo, da so se nekateri pingvini ločili od glavnine in odtavali drugam," dodaja.

"Zato sem dvignil svoj letalnik in z njim odletel za njimi, da bi videl, kaj se dogaja. Ugotovil sem, da se zbirajo na robu ogromne 15-metrske ledene gore," je nadaljeval in dodal: "Drug za drugim so začeli skakati s te 15-metrske gore, da bi prvič zaplavali v Južnem oceanu." Videoposnetek, ki ga je objavil National Geographic, prikazuje dolgo vrsto stotin mladičev pingvinov, ki se vijejo proti robu zastrašujočega prepada.

V posnetku vidimo, kako se neodločno približajo robu, ko najpogumnejši izmed njih nenadoma skoči, zamahne z nemočnimi krili in s pljuskom pristane v vodi, a kljub temu varno zaplava. Opogumljeni so mu nato sledili še drugi mladiči.

"Padali so in v vodi pod njimi so plavali veliki kosi ledu, videti je bilo, kot da bi padli na kose betona," je dejal Gregory in dodal: "Toda na moje presenečenje niso samo preživeli, ampak so zaplavali. To je bilo njihovo prvo plavanje doslej, prvo plavanje v njihovem življenju." Gregoryjev izjemni posnetek, ki je prvič ujel takšno obnašanje pingvinov, bo prihodnje leto predstavljen v z emmyjem nagrajeni franšizi Skrivnosti, premierno bo celotna zgodba predstavljena na dan Zemlje leta 2025.