Po podatkih Zvezne uprave za letalstvo ZDA (FAA) je stopnja umrljivosti ljudi, ki poskusijo potovati na ta način, 77-odstotna. Foto: AP
Po podatkih Zvezne uprave za letalstvo ZDA (FAA) je stopnja umrljivosti ljudi, ki poskusijo potovati na ta način, 77-odstotna. Foto: AP

Letalo Air Algerie je iz Orana v Alžiriji pristalo na pariškem letališču Orly, med tehničnim pregledom pa je zaposlene presenetil nepričakovan "slepi potnik". V predelu za podvozje komercialnega letala so namreč odkrili moškega.

Po besedah francoskih oblasti je bil neznanec, ki pri sebi ni imel osebnih dokumentov, star pa naj bi bil okoli 20 let, živ. Ker je bil zaradi hude podhladitve v smrtni nevarnosti, so ga odpeljali v bolnišnico, poroča Guardian.

Komercialno letalo namreč načeloma leti 9000 in 12.000 metrov visoko, temperature pa pri tej višini običajno padejo na okoli -50 stopinj Celzija. Zaradi pomanjkanja kisika je preživetje za nekoga, ki potuje v podvozju, ki ni ogrevano in ni pod tlakom, malo verjetno. Po podatkih Ameriške zvezne uprave za letalski promet (FAA) je stopnja umrljivosti ljudi, ki poskusijo potovati na ta način, 77-odstotna.

Med letoma 1947 in 2021 naj bi se 132 ljudi lotilo tovrstnega podviga. Aprila letos so na amsterdamskem letališču Schiphol v podvozju letala odkrili truplo moškega, ki je priletelo iz Toronta, pred tem pa vzletelo iz Nigerije. Štiri mesece prej so dva potnika ob prihodu našli mrtva v prostoru za shranjevanje podvozja na poletu med Santiagom de Chile in Bogoto.

Julija 2019 je zmrznjeno truplo moškega padlo na vrt v predmestju Londona, domneva se, da je bilo truplo v prostoru za podvozje letala Kenya Airways, ki se je približevalo letališču Heathrow.