Castro situacije še ni komentiral. Foto: AP
Castro situacije še ni komentiral. Foto: AP

Edwin Castro, ki živi v Kaliforniji, je novembra lani postal zmagovalec rekordne ameriške loterije Powerball – dobitni znesek je znašal kar dve milijardi ameriških dolarjev (1,86 milijarde evrov) Novopečeni bogataš se je odločil, da mu loterijski dobitek izplačajo v enkratnem znesku 997,6 milijona dolarjev (okoli 930 milijonov evrov).

Srečnež se ni želel udeležiti novinarske konference, a je poudaril, da je bil šokiran in vzhičen. Foto: AP
Srečnež se ni želel udeležiti novinarske konference, a je poudaril, da je bil šokiran in vzhičen. Foto: AP

Njegovo zmago pa je za lažno oklical Kalifornijec Jose Rivera. Ta je na višje sodišče v mestu Alhambra vložil civilno tožbo, v kateri trdi, da je dobitno srečko kupil 7. novembra 2022, istega dne pa mu jo je ukradel moški, ki sicer ni bil Castro. Podrobnosti o tem, kako naj bi ta končala pri njem, niso navedene, vseeno pa trdi, da bi denarna nagrada morala biti njegova.

Castro situacije za zdaj še ni komentiral, kalifornijska loterija pa zagotavlja, da je v svojo razglasitev ne dvomi, saj vlagatelje za denarne nagrade vedno temeljito preverijo, poroča BBC.

Več načinov izplačila in zvezni davki

Začetki te loterije segajo vse v leto 1992, igrajo pa jo v 45 od 50 ameriških zveznih držav, glavnem mestu Washington, DC, ter na ameriških ozemljih Portoriko in Deviških otokih.

Srečke za Powerball stanejo dva ameriška dolarja, zmagovalec pa ima dve možnosti izplačila dobitka – lahko se odločijo za prejemanje celotnega zneska, ki jim ga loterija letno nakazuje 29 let, večina pa se jih odloči za manjše, takojšnje gotovinsko plačilo. Dobitki so podvrženi zveznim davkom med 24 in 37 odstotkov in v večini primerov državnim davkom. Izjema je 10 držav, vključno s Kalifornijo.