Gre za najbolj obiskano motoristično prireditev pri nas. Foto: BoBo/Borut Živulović
Gre za najbolj obiskano motoristično prireditev pri nas. Foto: BoBo/Borut Živulović

Osrednji del srečanja z blagoslovom motorjev, pozdravnimi govori in kulturno-zabavnim sporedom se je začel kot običajno po praznični maši ob 11. uri.

Prireditev poteka na velikem parkirišču pred mirnopeško cerkvijo in je namenjena srečevanju in druženju motoristov in ljubiteljev motorjev ob začetku nove motoristične sezone. "Ta blagoslov nam veliko pomeni, tako vernim kot nevernim," je povedal glavni organizator srečanja Leopold Pungerčar iz Motokluba Trebnje. Za Radio Slovenija je dodal: "Prejmemo blagoslov, se podružimo, si zaželimo srečno vožnjo ... To nam je stalnica v vseh teh letih."

Vsem motoristom, ki so se napotili v Mirno Peč, Pungerčar predvsem priporoča strpno vožnjo, saj gre za začetek motoristične sezone: "Naj se izogibajo morebitnim cestam, ki so bolj izpostavljene in nenavadne v tem letnem času, niso še pripravljene za dvokolesnike. Predvsem počasi, vsak bo prišel pravočasno v Mirno Peč."

Srečanja se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je tudi sama motoristka. "Velika odgovornost je na nas motoristkah in motoristih. Smo bolj ranljivi v prometu, zato moramo biti toliko bolj previdni ... Rada bi vas prosila, da greste s premislekom in trezno na cesto, da pazite nase in na vse ostale udeležence v prometu. Želim si, da vsi skupaj sledimo cilju nič - nič mrtvih, nič hudo poškodovanih," je dejala v nagovoru.

Motoristi sodijo med najranljivejše skupine v prometu. Lani je na slovenskih cestah umrlo 11 voznikov enoslednih motornih vozil, to je trije manj kot leto predtem, leta 2021 pa je na cestah umrlo kar 33 motoristov.

Skoraj 10.000 ljudi na blagoslovu motorjev v Mirni Peči