Zmaga je letos znova pripadla Janku Lovšetu. Foto: BoBo
Zmaga je letos znova pripadla Janku Lovšetu. Foto: BoBo

Mozirski gaj je že deset let član mednarodnega združenja gojiteljev buč velikank GPC (The Great Pumpkin Commonwealth). Tehtanje tako poteka po pravilih združenja, rezultati pa veljajo za uradne rekorde v svetovnem merilu, je pojasnil vodja parka Mozirski gaj Darko Bele. Tekmovanja so se pretekla leta udeležili tudi gostje iz Hrvaške, Srbije in Avstrije, ki je tudi sama članica GPC-ja, letos pa teh zaradi znanih razlogov ob širjenju novega koronavirusa ni bilo.

Buče velikanke so morali na prizorišče pripeljati z viličarjem. Foto: BoBo
Buče velikanke so morali na prizorišče pripeljati z viličarjem. Foto: BoBo

Organizatorji so bili že pred samim dogodkom prepričani, da jim bo uspelo doseči nov rekord, namignili so tudi na morebiten državni rekord, vendar jim tega ni uspelo doseči. Dozdajšnji naslov za najtežjo bučo v Mozirskem gaju si je lastil Janko Lovše, ta je leta 2016 pridelal 697 kilogramov težko bučo, letos pa znova slavil s 713 kilogramov težko "velikanko". Drugo mesto je pripadlo 704 kilograme težki buči Uroša Fifolta, tretje mesto pa je osvojil Boštjan Pliberšek, ki je pridelal 435-kilogramsko bučo.

Slovenci so v preteklih letih hodili tudi na tekmovanja v Avstrijo, rekord pa se prizna državi, kjer je buča zrasla, in ne mestu tehtanja, ki pa mora biti v članstvu GPC-ja. Tako je uradni slovenski rekord buča s težo 794,5 kilograma. Gojitelj Janko Lovše jo je pridelal leta 2014, stehtana pa je bila v Avstriji.

Od buč velikank do najtežjih lubenic

Tudi letos so v Mozirskem gaju razglasili najtežjo lubenico. Foto: BoBo
Tudi letos so v Mozirskem gaju razglasili najtežjo lubenico. Foto: BoBo

Lani so na tekmovanju prvič merili tudi najdaljše buče. Najdaljša slovenska je merila 178 cm, medtem ko je zmaga pripadla Goranu Laziću iz Srbije. S 395,4 cm dolgo bučo je Lazić dosegel tudi svetovni rekord. Vsako leto izberejo tudi lepotno kraljico – najlepšo bučo. Lani je ta lenta pripadla buči Sebastijana Kojzeka iz Ruš. Poleg tehtanja buč so v Mozirskem gaju opravili tudi tehtanje lubenic. Lastnik dozdajšnjega rekorda v tej kategoriji je prav tako Janko Lovše, ki je leta 2017 pridelal 60 kilogramov težko lubenico. Letošnji rekorderji v omenjenih kategorijah še za zdaj niso znani.

V naslednjih dveh tednih si bodo lahko dnevni obiskovalci Mozirskega gaja, ki se razprostira na okoli petih hektarjih površine, ogledali razstavljene buče in lesene skulpture, ki jih je izdelal Jernej Verbuč. "Velikanke" bodo v Mozirskem gaju na ogled vse do zaprtja poletne sezone, to je do 11. oktobra.