Njegov recept je še vedno dostopen na spletu, v njem je navedeno, da je treba uporabiti ribe
Njegov recept je še vedno dostopen na spletu, v njem je navedeno, da je treba uporabiti ribe "ribiča, ki mu zaupate". Foto: ORF/zajem zaslona

V kuharski oddaji, ki so jo na avstrijski javni televiziji ORF predvajali prejšnji teden, je kuhar delil svoj recept za ribje ocvrtke in krompirjevo solato. Med pripravo jedi pa je v ponev položil ribo platnico oziroma Rutilus pigus, ki je od leta 2002 na rdečem seznamu ogroženih vrst v Avstriji.

Več ribičev je o incidentu nemudoma opozorilo avstrijsko ribiško združenje. "Vložili smo pritožbo zoper neznanega posameznika, ker je lovil ogroženo vrsto ribe," je v petek dejal Gregor Gravogl, direktor spodnjeavstrijskega ribiškega združenja. Opozoril je, da so ribe Rutilus pigus v naravi zaradi naraščajoče temperature vode in gradnje ob Donavi na robu izumrtja. "To je izredno žalosten dogodek, s katerim se v svoji karieri še nisem srečal," je še dodal.

Tako televizija ORF kot kuhar sta se že opravičila za ocvrtje ogrožene ribe. Ta je tudi pojasnil, da mu je ribo prinesel prijatelj, potem ko ga je televizija v zadnjem hipu zaprosila za nastop v oddaji. "To je bil splet nesrečnih okoliščin, ker sem zaupal prijatelju, ki je imel dovoljenje za lov sorodnih vrst, in mislil, da to vključuje tudi to ribo," je delil kuhar, ki ga zdaj skrbi, da bi njegova restavracija v narodnem parku lahko imela veliko škodo.

Njegov recept je medtem še vedno dostopen na spletu, v njem pa je navedeno, da je treba uporabiti ribe "ribiča, ki mu zaupate".