Kopa velikanka na Dolah pri Litiji. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Kopa velikanka na Dolah pri Litiji. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Velikansko kopo so prižgali na domačiji Medved, kjer Društvo oglarjev Slovenije tradicionalno v avgustu prižge eno največjih kop. A letošnja je največja do zdaj. Kot je novinarki Saši Kisovec povedal predsednik Društva oglarjev Slovenije Jože Prah, je v letošnji kopi zares veliko lesa, "kar 300 metrov drv oziroma 250 kubičnih metrov zloženega lesa. Oglarska domačija Medved je ta les pripravljala od novega leta. Mislimo, da je to največja kopa v Evropi."

Ker gre za tako veliko kopo, se je prižiga udeležil tudi predsednik evropskega združenja oglarjev Karl Josef Tielke. Tudi sicer Prah meni, da je kuhanje oglja v kopah pri nas še precej razširjeno. "V oglarski zvezi Evrope je zastopanih devet držav oziroma 2000 članov. Slovenci smo se vključili v zvezo leta 2018. V Sloveniji se oglje kuha na več kot 20 mestih, predvsem v turistične namene. Na dveh, treh mestih pa predstavlja to tudi dobro dopolnilno dejavnost. Menim, da smo daleč od tega, da bi šlo oglarjenje v Sloveniji v pozabo, se razvija, na osnovnih šolah imamo tudi oglarske krožke."

Slovenski oglarji so nekoliko razočarani, da oglje, pridobljeno na tak tradicionalen način, ne dosega višjih cen kot tisto, pridobljeno na moderen način v posebnih pečeh. "Naš gozdarski institut je z analizo ugotovil, da je takšno oglje mnogo kakovostnejše kot tisto, ki se ga pridobiva v pečeh, a dosegamo približno enako ceno. Verjamem pa, da ko bodo videli, kako boljše je tako pridelano slovensko oglje, da ga bodo tudi raje kupovali," je še dodal Prah.

Na Dolah pri Litiji prižgali največjo kopo v Evropi

V soboto bo na Dolah pri Litiji potekalo še srečanje oglarjev Slovenije. Srečanje se bo začelo z dopoldansko mašo, popoldne pa bodo v tamkajšnjem kulturnem domu odprli razstavo Simfonija lesenih skled. Sledila bo prireditev ob prazniku krajevne skupnosti Dole pri Litiji in slovesnost ob jubilejnem prazniku Prostovoljnega gasilskega društva Dole pri Litiji.

Domači oglarji bodo prejeli tradicionalni kipec oglarja, ki jim ga bodo izročili oglarji iz Zloganja v občini Škocjan, oglarji društva Možnar iz Koroške pa bodo zbrane povabili na druženje prihodnje leto.

Kopo mora prižgati ženska