Športni copati Air Jordan bodo znova postavili rekord. Foto: Reuters
Športni copati Air Jordan bodo znova postavili rekord. Foto: Reuters

Med enajstimi pari na dražbi naj bi bil v središču pozornosti par športnih copat Air Jordan 1. Jordan je rdeče, bele in črne superge nosil med svojo ekshibicijsko tekmo v Italiji leta 1985.

Dogodek je zaznamovalo košarkarjevo spektakularno zabijanje, katerega posledica je bila raztreščena steklena tabla koša. Eden izmed tisočerih steklenih koščkov pa je še vedno zataknjen v podplat levega športnega copata. "To je bil ikoničen trenutek v športni zgodovini," je dejala Caitlin Donovan, ki organizira dražbo. Pričakujejo, da bo ravno ta par podpisanih športnih copatov iztržil rekordno vsoto. Superge v barvni shemi Chicago Bullsov so namreč ocenjene na približno od 553 do 724 tisoč evrov.

Celotna dražba naj bi po ocenah Christie's prinesla okoli dva milijona dolarjev, k temu naj bi pripomogla Jordanomanija. Zaradi nje se je povečala tržna vrednost Jordanovih artiklov, manija pa naj bi bila posledica desetdelne dokumentarne serije Zadnji ples (The Last Dance), ki je posvečena zlatim letom Jordanove kariere.

Dozdajšnji dražbeni rekord za športne copate je prav tako za superge znamke Air Jordan. Par podpisanih športnih copatov, ki jih je legendarni ameriški košarkar nosil v debitantski sezoni leta 1985, je bil na dražbi hiše Sotheby's prodan za 560 tisoč dolarjev. Na dražbo jih je dal zbiratelj Jordan Geller, ustanovitelj muzeja športnih copatov Shoezeum v Las Vegasu.