Naboj bo na prodaj na dražbi 29. februarja. Foto: AP
Naboj bo na prodaj na dražbi 29. februarja. Foto: AP

Britanski policist Brian Taylor je leta 1984 skupino mladih, ki so si želeli postati policisti, peljal na obisk newyorške policije. Med vožnjo v patruljnem avtomobilu se je nenadoma znašel sredi streljanja, bil pa je edini neoboroženi policist. V znak opravičila za nevšečnosti so ga tamkajšnji policisti odpeljali v muzej, kjer so razstavili orožja, uporabljena v zloglasnih primerih.

Dovolili so mu, da ustreli s pištolo, s katero je leta 1980 Mark Chapman v New Yorku ubil Johna Lennona. Izročili so mu tako tulec kot tudi kroglo, oba je skrbno shranil, ju uokviril skupaj s fotografijo, na kateri drži pištolo, ju dal na ogled in ju obdržal do konca življenja, poroča BBC.

Družina pokojnega častnika artefakta zdaj pošilja pod dražbeno kladivce. Naboj bo na prodaj na dražbi 29. februarja.

"Obstaja fanatična baza oboževalcev Beatlov, ki je trg za skoraj vse, kar je povezano z njimi," je dejal direktor dražbene hiše Anderson & Garland Fred Wyrley-Birch, a dodal, da ni prepričan, kakšno pozornost bo pritegnil tako redek, edinstven, malce "grozljiv" predmet ter kakšno vrednost sploh ima. To sicer ocenjujejo na več kot 1700 evrov.

Izvedli so intenzivne preiskave, da so se prepričali, da je artefakt pristen.