Prowse je Vaderju posodil svoj stas, James Earl Jones pa glas. Foto: EPA
Prowse je Vaderju posodil svoj stas, James Earl Jones pa glas. Foto: EPA

Na dražbi bodo na prodaj ponudili več kot 700 predmetov, vsi pa imajo za oboževalce serije lahko neprecenljivo vrednost. Med njimi sta na primer ena izmed legendarnih črnih mask, ki jo je nosil Darth Vader, in del pilotske kabine ladje Millenium falcon.

Vsi predmeti so del osebne zbirke igralca Davida Prowsa, ki je v 85. letu starosti umrl lani. "Ko sem brskal po škatlah iz njegove hiše, sem občasno naletel na nekaj posebnega, kar je pognalo moje možgane v pogon. Tako sem v eni izmed škatel našel njegov scenarij za film Imperij vrača udarec, v drugem kos vesoljske ladje in nato še malo globlje pismo igralca Petra Cushinga," je za Guardian povedal Andrew Stowe iz dražbene hiše East Bristol Auctions.

Na dražbi bo tudi del kabine Millenium Falcona. Foto: IMDb
Na dražbi bo tudi del kabine Millenium Falcona. Foto: IMDb

Med najzanimivejšimi predmeti je izvorni scenarij za film Imperij vrača udarec, ki bi lahko znatno prekosil vrednost drugih predmetov na dražbi. V njem zanimivo ni znamenitega stavka, ki ga Darth Vader izreče junaku filma Skywalkerju.

"To razkritje – morda najbolj prepoznan trenutek v zgodovini kinematografije – je bilo skrito večini igralske ekipe. Tudi Prowse ga ni poznal, da bi ga James Earl Jones, ki je posodil glas njegovemu liku, lažje sinhroniziral. Namesto tega je na snemanju odigral neki drug dialog, ki je bil precej manj dramatičen. Tako gre za edinstven delček filmske zgodovine."