Orjaškega aligatorja je moral lastnik farme odvoziti kar s traktorjem. Foto: Reuters
Orjaškega aligatorja je moral lastnik farme odvoziti kar s traktorjem. Foto: Reuters
Outwest Farms se specializirajo za lov na divjad na jugu Floride. Foto: Outwest Farms
Populacija aligatorjev na Floridi šteje približno milijon živali. Foto: Reuters

Lee Lightsey, lastnik agencije za lov Outwest Farms v Okeechobeeju, je konec tedna med lovom na aligatorje s svojim vodnikom Blakom Godwinom v napajališču za govedo opazil 4,5 metra dolgo pošast.

"Čeprav je ta žival ogromna, pa nisem bil presenečen, da obstaja," je povedal Lightsey za BBC. "V zadnjih 20 letih smo naleteli na veliko orjakov, ki so bili samo za odtenek manjši. A kar je resnično pritegnilo našo pozornost na tega aligatorja, je, da se je očitno mastil z govedom na moji farmi, ker smo v vodi našli izmaličene dele krav. To je bila pošast, ki jo je bilo treba odstraniti."

Kot je povedal Godwin, je aligator vzniknil na površje približno šest metrov pred njima, Lightsey, profesionalni lovec, pa ga je ustrelil. Da sta lahko ulov odvlekla iz mlake, sta potrebovala traktor.

Lightseyjeva agencija organizira na svoji farmi lov na aligatorje, divje svinje in purane ter ribolovne odprave. Do zdaj je za njegovo največjo trofejo veljal štiri metre dolg aligator. Američan za ribolov računa 350 dolarjev, za tridnevni lov na purane pa 1.800 dolarjev.

Lov na aligatorje je še neprimerno dražji - za odstrel aligatorja, daljšega od štirih metrov, računa 10.000 dolarjev, za aligatorja velikosti med tremi in štirimi metri 4.500 dolarjev, za najmanjše, metrske, pa "samo" 550 dolarjev. Orožje, ki ga uporabljajo, so večinoma brzostrelke. "Ampak vedno jih ubijemo z minimalnim trpljenjem - strel, ki zadene, ne zgolj rani," razlaga Lightsey.

Aligatorja bo nagačil
Lovci nimajo kakšnih večjih težav najti aligatorje manjše velikosti (3-4 metre), a na tiste prek te dolžine pa naletijo zgolj enkrat letno, pojasnjuje Lightsey, ki izvaja komercialni lov na aligatorje od leta 1988, v tem času pa je ubil že več kot 5.000 aligatorjev, večjih od 1,5 metra.

Lightsey je še povedal, da namerava aligatorja nagačiti, meso pa bo podaril dobrodelni organizaciji. Odzivi na družbenih omrežjih pa so - mešani. Nekateri menijo, da sta se lovca odlično odrezala, spet drugi, da sta navadna morilca.

Ameriški aligatorji poseljujejo jugovzhod ZDA, pri čemer prednjačita zvezni državi Florida in Louisiana, ki se ponašata vsaka z več kot enim milijonom teh živali. Južna Florida slovi kot edini konec sveta, kjer v sladkih vodah rek, jezer in močvirij živijo bok ob boku tako aligatorji kot krokodili.

Zgodba o uspehu
Populacija ameriškega aligatorja je v ZDA dosegla najnižjo točko v 50. letih prejšnjega stoletja, predvsem zaradi čezmernega lova in izgube naravnega okolja. A leta 1987 so oblasti sporočile, da si je aligator popolnoma opomogel, s čimer je postal ena prvih zgodb o uspehu ogroženih živalskih vrst. Je pa ameriški aligator še vedno zaščitena vrsta, lov nanj in trgovino z izdelki iz njegove kože pa regulira Urad za ribe in divje živali (USFWS).

Na Floridi je ameriški aligator uvrščen na seznam živalskih vrst, ki jim namenjajo posebno pozornost, po tamkajšnjem zakonu pa so prepovedana "ubijanje, nadlegovanje ali posedovanje aligatorjev", čeprav ima država tri programe, ki omogočajo jemanje aligatorjev iz divjine. In čeprav aligatorji sodijo pod zvezno zaščito, ti posebni programi omogočajo tistim z ustreznimi dovoljenji in licencami posebne privilegije.