Lava se zliva v jezero. Foto: EPA
Lava se zliva v jezero. Foto: EPA

Izbruh enega najaktivnejših ognjenikov na svetu je bil sprva lepa turistična znamenitost, čeprav na Havajih zaradi pandemije covida-19 ni veliko turistov. Oranžno žareče nočno nebo so zato fotografirali predvsem domačini.

Ognjenik Kilauea v narodnem parku havajskih ognjenikov, ki jih je največ ravno na Velikem otoku, je ponovno oživel in začel v ozračje bruhati lavo, plin, pepel in paro. Ta je nastala, ko je žareča lava prišla v jezero na vrhu ognjenika in 'skuhala' vodo, pri čemer se je para dvignila kar devet kilometrov visoko.

Para se je dvignila devet kilometrov v višino. Foto: Reuters
Para se je dvignila devet kilometrov v višino. Foto: Reuters

Zaradi lokacije ognjenika nikogar ni bilo treba evakuirati, trenutno pa ljudje in njihovo premoženje niso ogroženi. Največjo nevarnost predstavlja vulkanski pepel, ki lahko draži oči in oteži dihanje. Kljub temu se je na razglednih točkah otoka zbralo veliko radovednežev z avtomobili, ki so poskusili ujeti pogled na zanimivost in jo poslikati.

Dve leti je miroval

Znanstveniki ne vedo, koliko časa bo izbruh še trajal. V kraterju ognjenika se je namesto izparele vode začela nabirati lava, ki se bo sčasoma, ko se bo izbruh umiril, ohladila in strdila.

Po izbruhu je prišlo tudi do potresa jakosti z magnitudo 4,4. Potres, ki so ga ljudje čutili, je trajal nekaj minut, vendar ni povzročil nobene škode.

Ognjenik Kilauea je nazadnje izbruhnil leta 2018, ko je uničil 700 hiš in izbruhal dovolj lave za 320.000 olimpijskih bazenov. Lava je tekla in se kopičila štiri mesece, v strjeni obliki pa je s 24 metrov debelo odejo prekrila območje v velikosti polovice otoka Manhattan.