Jamie Oliver si je zadal nov izziv: Američane bo prepričeval, naj jedo bolj zdravo. Foto: EPA
Jamie Oliver si je zadal nov izziv: Američane bo prepričeval, naj jedo bolj zdravo. Foto: EPA
Ryan Seacrest
Seacrest je bil leta 2004 eden izmed nosilcev olimpijskega ognja. Foto: EPA

Oliver bo poskušal spremeniti prehranjevalne navade prebivalcev enega izmed najbolj "debelih mest" v ZDA. Za zdaj sicer še ni znano, katero mesto bo "žrtev" Jamiejevega načrta. Seveda brez televizijskih kamer ne bo šlo, gre namreč za projekt ameriške televizijske postaje ABC in Ryana Seacresta, znanega televizijskega in radijskega voditelja. Serija je navdih našla v podobnem projektu, ki ga je Oliver izvedel v domači Veliki Britaniji.

Britanske šolarje je pred leti skušal navdušiti za bolj zdravo prehrano, pri čemer se je povezal s šolskimi oblastmi, namesto nezdrave malice pa so se na jedilniku (sicer nergajoče) mladine znašli okusni, predvsem pa zdravi prigrizki. Njegov projekt je segel dlje: na številnih šolah so uvedli nove ukrepe, s katerimi so prepovedali nekatere vrste nezdrave hrane.

Zdrav duh v zdravem telesu
Seacrest, priljubljeni voditelj, je v eni izmed svojih oddaj s poslušalci razpravljal o šolskih kosilih in se zgrozil nad pripovedmi poslušalcev. To je bil začetek projekta. Potem je slišal, da Oliver išče način, da bi po ZDA razširil projekt zdravega prehranjevanja v šoli, in logično nadaljevanje je bilo, da sta združila moči. A namesto šol bosta prehranjevalno prevzgojni projekt izvedla kar na vsem mestu. "Če govorimo o mojem urniku, ga gotovo ne bi zmogel, če ne bi jedel pravilno in se ukvarjal s športom. Kot otrok sem bil bolj okrogel, a trdno verjamem, da se gorivo, ki ga vnesemo v naše telo, pokaže v našem življenjskem slogu. Jamie bo prišel sem in bo skupaj s svojimi sodelavci poskušal v posameznih mestih izboljšati navade, da bodo živeli v boljšem in bolj zdravem okolju."

Za zdaj še ni znano, katero mesto bo "žrtev" Jamiejeve prevzgoje, najverjetneje pa naj bi bilo to eno izmed mest na lestvici mest z najdebelejšimi prebivalci. Predvidoma naj bi prišla serija na televizijske zaslone prihodnje leto.

K. T.