Lennonu je Vatikan po štirih desetletjih odpustil, ker je dejal, da so Beatli bolj popularni kot Jezus Kristus. Foto: Annie Leibovitz
Lennonu je Vatikan po štirih desetletjih odpustil, ker je dejal, da so Beatli bolj popularni kot Jezus Kristus. Foto: Annie Leibovitz

Muzej, posvečen nekdanjemu vodji skupine The Beatles, so odprli leta 2000 v Saitami severno od Tokia ob 60. obletnici Lennonovega rojstva. Obiskovalci si v njem lahko ogledajo okoli 130 razstavnih predmetov, med njimi kitare, odrske kostume in rokopise besedil.

Muzej bo zaprl vrata septembra. "Po desetih letih gre Johnov duh naprej in se ozira po naslednjem potovanju," je v izjavi zapisala Yoko Ono. Tako lahko sklepamo, da bodo osebni Johnovi predmeti razstavljeni v kakšnem drugem mestu, morda celo v Evropi.

Prvo leto je muzej obiskalo 124.000 obiskovalcev, lani pa je število padlo na 30.000. Do januarja je skupno število obiskovalcev doseglo 550.000.

Življenje slavnega glasbenika
Pevec in kitarist John Ono Lennon se je rodil 9. oktobra 1940 v Liverpoolu. Bil je eden izmed štirih mladih angležev, ki so leta 1960 ustanovili britansko rock skupino The Beatles. Poleg njega so bili v skupini še Paul McCartney, George Harrison in Ringo Starr.

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so ustvarili nov glasbeni slog in po njihovem zgledu so nastajale številne skupine. Bili so simbol gibanja mladih, poimenovanih otroci cvetja ali hipiji. Skupina je leta 1970 razpadla, vendar so člani nadaljevali samostojne nastope.

Lennon je bil znan kot glasbenik in velik mirovnik. Pesem Imagine je postala uspešnica, v kateri so izražene njegove ideje o miru na svetu. Glasbenik je umrl 8. decembera 1980 v New Yorku.