Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Xiamenu so ta teden več kot pet milijonom prebivalcem odredili testiranje na covid potem, ko so v tem velemestu zaznali 40 primerov virusa.

Videoposnetki testiranja rib na Kitajskem so zakrožili po spletu in sprožili nekaj posmehljivih odzivov. Predstavnik zdravstvene službe mesta Xiamen je potrdil, da ne testirajo le ribičev, ki se vračajo z ribolova, temveč tudi ribe, ki so jih ujeli. "Vse, kar pride iz morja, je treba testirati," je dejal.

Do tega ukrepa je prišlo po tem, ko so oblasti v okrožju Jimei prejšnji mesec izdale direktivo, v kateri so poudarile nevarnost nezakonite trgovine s tujimi ribiči na morju in zahtevalo testiranje ljudi in blaga, ko ribiči z ulovom pridejo na kopno.

In čeprav je vse skupaj videti bizarno, pa to ni prvič, da so testirali ribe na covid. Uslužbenec urada za oceanski razvoj Xiamena je za časnik South China Morning Post povedal, da so se pri tem zgledovali po Hainanu, kjer tudi beležijo nov izbruh koronavirusa.

Kitajska tako še naprej uveljavlja politiko ničelne tolerance do covida-19, ki velja za najstrožjo na svetu. Oblasti poskušajo virus obvladati s hitrimi in obsežnimi zaprtji javnega življenja, dolgotrajnimi karantenami in množičnim testiranjem.

Kljub tem ukrepom se država spopada z velikim valom novih primerov okužb. Zdravstvena komisija v Pekingu je danes poročala o več kot 500 novih primerih in več kot 2000 asimptomatskih primerih, pri čemer so jih veliko odkrili na priljubljenem počitniškem otoku Hainan.