Nekaterim se je poteza zdela nepotrebna. Foto: EPA
Nekaterim se je poteza zdela nepotrebna. Foto: EPA

Na jugozahodu Kitajske so na trgu Sanšija 30-milijonskega mesta Čongčing v znak praznovanja kitajskega novega leta postavili ogromen lampijon v obliki zajca – leto 2023 bo namreč v znamenju te živali, ki v kitajski kulturi velja za prikupno in nežno žival. To pa se ni dobro izšlo.

"Uporabniki spleta pravijo, da je zajčji lampijon na trgu preveč sramoten," je povedal upravni odbor trgovskega okrožja trga Sanšija in dodal, da je po pritožbah poskrbel, da so ga odstranili, poroča BBC.

"Zajec ima goste obrvi in ​​je videti kot moški z resnim izrazom na obrazu. Ali je to vesel zajec?" je dejal eden izmed uporabnikov aplikacije za sporočanje WeChat, ki se je pridružil plazu pripomb, da je stvaritev preveč grda. "Videti je kot zajčji škrat," je pripomnil drug uporabnik.

Nekaterim ljudem se je poteza sicer zdela povsem nepotrebna, saj naj bi lampijon le bil videti tradicionalno.

Zajček na posebni znamki naj bi bil videti zloben in strašljiv

Kitajci sicer niso bili zadovoljni tudi z eno izmed posebnih znamk, s katerimi je kitajska pošta pred kratkim zaznamovala leto zajca. To namreč krasi moder zajec z rdečimi očmi, ki v tačkah drži pero in kos papirja.

Tega je oblikoval ugledni slikar Huang Jongju, ki je leta 1980 ustvaril tudi prvo znamko s podobo iz kitajskega horoskopa. Podobo, ki krasi poštno znamko, so na spletu označili za zlobno, strašljivo in pošastno.

Kljub temu je bila sporna znamka že prvi dan prodaje razprodana.