Kako na koronavirus testirajo živali v živalskem vrtu?

Oskrbniki in veterinarji so v ljubljanskem živalskem vrtu trenutno uspešni, saj od izbruha epidemije covida-19 še niso imeli okužbe. Menijo, da je za to zaslužno tudi redno testiranje živali.

Jemanje brisa iz blata, krvi, gobcev in nosne odprtine, ki jih potem pošljejo na inštitut za mikrobiologijo, je lahko pravi podvig in izziv – živali s težjim značajem na odvzem brisa pripravijo s treningi in najrazličnejšimi triki. "Lahko je to piščalka, kliker, če si sam tudi glas, ker pa nas je več, uporabljamo univerzalni glasovni signal," je novinarju TV Slovenija Nejcu Furlanu povedal oskrbnik živali Matija Ramšak.

Simptomi načeloma izginejo po nekaj dneh, cepivo še ni odobreno

Občasno imajo tigri podobne simptome kot ljudje – izcedki, lahko so utrujene, ali izgubijo vonj in okus, pa se seveda ne ve. Nekatere živali imajo tudi težave z dihanjem in prebavili. Simptomi naj bi sicer potekli v nekaj dneh, znani so tudi primeri, ko se to podaljša na nekaj tednov.

Če bi za ogradami vseeno prišlo do okužbe, bi živali ločili od drugih, uvedli karanteno, varnostne ukrepe pa zaostrili tudi za delavce – prav ljudje največkrat okužijo živali. "Po navadi gre za asimptomatsko okužbo, ko oskrbnik niti ne ve, da je okužen, zato je tudi pomembno, da se oskrbniki redno, vsakodnevno testirajo," je pojasnil Pavel Kvapil, vodja veterinarske službe v živalskem vrtu Ljubljana.

V Evropski uniji cepivo proti covidu-19 za živali še ni odobreno, Kvapil pa meni, da bi bilo cepljenje potrebno le pri najbolj izpostavljenih vrstah.