Kipar izpopolnjuje glineni model za bronasti kip Tonyja Blaira. Foto: Reuters
Kipar izpopolnjuje glineni model za bronasti kip Tonyja Blaira. Foto: Reuters

Kip v naravni velikosti je zasnoval kipar Agon Qosa, ki je za zdaj izdelal glineni model, na koncu pa bo kip ulit iz brona, je pojasnil. Kip bo stal na Blairovem bulvarju v mestu Ferizaj, uradno ga bodo odkrili 12. junija, na 25. obletnico uradnega konca vojne.

"Odločil sem se, da ga bomo za vedno imeli v našem mestu, na našem Kosovu, in da bo videti, kot da je prišel ves vesel in radosten," razlaga Qosa. Kip tako Blaira prikazuje z nasmehom na obrazu in z eno roko, dvignjeno v pozdrav. Bashkim Fazliu, vodja društva Spominjamo se Tonyja Blaira, ki je naročil kip, je za Reuters povedal, da je Blaira tudi osebno povabil na odkritje kipa, a za zdaj še ni dobil potrditve, da se bo dogodka udeležil.

Kosovski Albanci so Blaira že v času vojne in pozneje, ko se je Kosovo osamosvajalo, videli kot ključnega človeka, ki jim je pri tem pomagal, saj je javno podprl Natovo operacijo Zavezniška sila, s katero je Nato prisilil Jugoslavijo k umiku z območja. Podobno čutijo tudi do nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona, ki so mu že pred leti postavili kip v Prištini.

Kip Billa Clintona v Prištini. Foto: Reuters
Kip Billa Clintona v Prištini. Foto: Reuters

Kako dobro je Blair zapisan v kolektivnem spominu tamkajšnjih prebivalcev albanske narodnosti, priča tudi dejstvo, da se je v letih po operaciji na Kosovu rodilo kar nekaj prebivalcev z imeni Tonibler, Toni in Bler, tiskovna agencija Reuters povzema tamkajšnji statistični urad.

Med njimi je tudi Tonibler Gashi, ki je bil rojen dve leti po vojni. Kot s ponosom pove, je nekoč tudi osebno srečal pravega Tonyja Blaira – ko mu je bilo devet let, v Prištini. "Bilo je, kot da bi srečal preroka našega ljudstva. Rokovala sva se, res je bilo čudovito," je dejal v pogovoru za Reuters.