Foto:
Foto:
Kuba je največji pridelovalec tobaka na svetu.
Najboljše cigare so ročno narejene in prihajajo s Kube.

Vlada je namreč sprejela resolucijo, ki so jo objavili tudi v zadnjem glasniku, da bo od februarja kajenje prepovedano v uradih, trgovinah, gledališčih, avtobusih, taksijih, športnih objektih in v vseh preostalih klimatiziranih javnih prostorih.

Vlada pod vodstvom Fidela Castra trdi, da želi v državi, kjer kadi kar polovica odraslih in kjer je pljučni rak najpogostejši vzrok smrti, na ta način zmanjšati uživanje tobaka.

Zaradi tobaka, ki so ga domorodci zvili in kadili, so na Kubo prišli tudi prvi evropski raziskovalci.

Pozneje je ta karibska država postala slavna predvsem zaradi ročno zvitih cigar, s katerimi na leto zaslužijo okrog 240 milijonov dolarjev.

Poleg tega je vlada prepovedala tudi avtomate, v katerih prodajajo cigare ter prodajo tobačnih izdelkov v bližini šol in otrokom, mlajšim od 16 let.

Restavracije, kava bari in nočni klubi pa bodo odslej morali imeti tudi nekadilske oddelke.

Sicer pa predsednik Castro, nekoč veliki oboževalec cigar, vendar se je kajenja odvadil leta 1986, še vedno podarja škatlo najboljših cigar.

Kot je dejal v nekem govoru pred dvema letoma, je najboljše, kar lahko storite s škatlo cigar, da jo podarite svojemu sovražniku.

Tako se Kuba pridružuje vse večjemu številu držav, ki so prepovedale kajenje v javnih prostorih. Med njimi so tudi Irska, Italija in Švedska. Že kar nekaj časa pa je prepovedano kajenje v vseh javnih ustanovah po Združenih državah Amerike.