Na smučeh so vijugali po več kot 400 metrov dolgi progi. Foto: Milan Tomažin
Na smučeh so vijugali po več kot 400 metrov dolgi progi. Foto: Milan Tomažin

Na mariborskem Pohorju tekmovalcev in organizatorjev prvega Laško-Pohorskega smuka ni skrbelo, ali je za izvedbo prireditve zapadlo dovolj snega, saj so alpsko smučanje izpeljali kar na travi. Po zeleni strmini se je na edinstveni prireditvi v Sloveniji spustilo 120 udeležencev, tekmovanje pa je bilo prijateljsko. Na smučeh so vijugali po več kot 400 metrov dolgi progi s ciljem na Snežnem stadionu, na progi pa so se pomerili štirje smučarji hkrati.

"Želel bi si, da bi bilo tudi v profesionalnem športu vzdušje malenkost podobno temu," je dejal Bernard Vajdič, nekdanji alpski smučar in trener v smučarskem klubu Celje, in povedal, da je vzdušje sproščeno in tekmovalno, ljudje pa uživajo v spektaklu. Organizatorji so progo skrbno pripravili in namočili. "Malo je blatna," je priznal menedžer blagovne skupine Laško Urban Kramberger in poudaril razliko med alpskim smučanjem na snegu in na travi – človek je ob padcu na snegu moker in bel, na travi pa blaten in moker. "Če nisi poskusil, ne boš vedel," je poudaril in vsem predlagal, da se tudi sami naslednje leto preizkusijo v posebni disciplini.

Spektakel so podprli tudi znani slovenski športniki

"Razmere so veliko boljše kot pozimi, ne zebe te, ne zanohta se ti," je priznal Simon Rožnik, organizator dogodka in direktor agencije Extrem. Dodal je, da na politi travi dobro drsi, kar je za spust s smučmi odlično, smučanje pa vseeno otežujejo stare smučke – vsi tekmovalci so se lahko spustili samo s starejšimi Elanovimi smučmi. "Ogromno ljudi ima nekje v garaži take Elanove smuči, samo poiskati jih je bilo treba," je še pristavila demonstratorka za alpsko smučanje Manja Pernek.

Čeprav je bila v ospredju zabava, so iskali najhitrejše smučarje, pa tudi v retro smučarsko opravo najbolje oblečeno skupino. Spektakel so kot tekmovalci ali obiskovalci podprli tudi znani slovenski športniki. "Ideja je fenomenalna in upam, da bo postala tradicionalna," je navdušeno povedal Rene Mlekuž, nekdanji alpski smučar, ki upa, da bo naslednje leto obisk še večji.

Smučanje po travi na Pohorju